بررسی نقش ویروس آبله ای آلو در عارضه ریزش و چوب پنبه ای شدن میوه آلو در باغات شهرستان خوانسار (استان اصفهان)

کد مقاله : 1286-24IPPC (R3)
نویسندگان
1عضو هیئت علمی
2کارشناس
چکیده
عارضه چوب پنبه‌ای شدن بخشی از میوه و ریزش آن در باغ‏های آلو شهرستان خوانسار باعث کاهش محصول از طریق کاهش تولید میوه و همچنین ایجاد بدشکلی در میوه‌ها می‌گردد. این بررسی به منظور شناسایی عامل یا عوامل مؤثر در این عارضه، از اوایل بهار1396 تا اواخر پاییز 1397 انجام گرفت. جهت بررسی وجود آلودگی ویروسی، در سه مرحله (بهار همزمان با باز شدن برگها، تابستان شروع آلودگی روی میوه و اوایل پاییز) 245 نمونه از برگهای دارای علایم ابلقی، رنگ پریدگی و بدشکلی ازدرختان دارای علائم جمع آوری و توسط آزمونهای الیزا و واکنش زنجیره ای پلیمراز مورد بررسی قرار گرفت .همچنین جهت بررسی حضور قارچ یا باکتری نمونه‏هایی از میوه درختان دارای علائم روی محیط های غذایی PDA و NA کشت شد. به منظور بررسی دخالت حشرات در ریزش میوه، در زمان گل‌دهی، دو شاخه از درختان با سابقه ریزش انتخاب و پس از حذف همه حشرات، در داخل کیسه‌های توری پارچه ای قرار گرفت. نتایج نشان داد که از نمونه‌های کشت‌شده روی محیط‌های غذایی عامل قارچی یا باکتریایی جدا نشد و در شاخه‌های پوشانده شده با توری، علائم چوب‌پنبه‌ای شدن و ریزش میوه مشاهده گردید، که نشان‌دهنده عدم دخالت حشرات در بروز این عارضه است. در ردیابی ویروس آبله ای آلو Plum pox virus(PPV) با آزمون الیزا، 13 نمونه واکنش مثبت به ویروس را نشان دادند و در آزمون RT-PCR با استفاده از جفت آغازگرهای اختصاصی P3D/P4B و P1/P2 استفاده شد و در 5 نمونه باند مورد انتظار(243 bp) تکثیر شد که حاکی از وجود ویروس عامل بیماری در برخی از درختان می باشد. با توجه به عدم ردیابی گسترده ویروس در بیشتر درختان دارای عارضه، نمی توان عامل این عارضه را تنها به ویروس عامل شارکا نسبت داد و به نظر می‌رسد عوامل ویروسی دیگر یا شرایط اقلیمی نیز در ریزش میوه دخالت داشته و به دلیل گسترش کشت درختان آلو در سال‌های اخیر در منطقه نمود بیشتری پیدا کرده است.
کلیدواژه ها