فرمانتاسیون قارچ بیمارگر حشرات، Beauveria bassiana با استفاده از بسترهای آلی جامد و ارزیابی بیمارگری آن روی سفید‌بالک گلخانه

کد مقاله : 1659-24IPPC (R3)
نویسندگان
1بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک، مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
2بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک، موسسه تحقیققات گیاه پزشکی کشور، تهران، ایران
3- موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران
4مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده
در بین عوامل کنترل میکربی آفات، قارچ‌های بیمارگر حشرات از جایگاه ویژه‌ای برخور‌دارند. برای استفاده از این قارچ‌ها به عنوان عامل کنترل بیولوژیک تجاری، تولید انبوه آنها الزامی است. در راستای اقتصادی نمودن تولید و تجاری‌سازی فرآورده‌های قارچی، استفاده از مواد طبیعی ارزان‌قیمت مثل بقایای محصولات کشاورزی برای تولید این قارچ‌ها مورد توجه می باشد. در مطالعه حاضر میزان تولید کنیدی جدایه‌ای از قارچ Beauveria bassiana (کد A1-1) روی بسترهای کشت جامد شامل سبوس گندم، سبوس برنج،سبوس ذرت، پوسته شلتوک برنج، جو پرک و بقایای جو مصرف شده در انسکتاریوم پرورش بید غلات در داخل کیسه‌های نایلونی مقاوم به حرارت بررسی شد. پیش از کشت قارچ، مقدار صد میلی‌لیتر آب مقطر سترون به صد گرم از هر بستر اضافه و در اتوکلاو سترون شدند. در آزمایش دیگر میزان بیمارگری کنیدی‌های به دست آمده از بستر‌های مختلف، روی پوره‌های سن سوم سفید‌بالک گلخانه در شرایط آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت. در آزمایش زیست‌سنجی، از سوسپانسیون قارچی با غلظت 107×1 کنیدی در میلی‌لیتر استفاده شد. آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی و در چهار تکرار صورت گرفت. نتایج آنالیز آماری نشان داد که اختلاف معنی‌داری در میزان کنیدی‌زایی قارچ روی بسترهای جامد مختلف وجود دارد (P˂0.05). میزان تولید کنیدی در یک گرم از بسترهای سبوس گندم، سبوس برنج، پوسته شلتوک برنج، سبوس ذرت، جو پرک و جو به ترتیب 109×77/2، 109×52/2، 108×42/2، 108×52/3، 108×85/2 و 109×06/1 کنیدی بود. میانگین تلفات ایجاد شده توسط کنیدی‌های به دست آمده از بسترهای سبوس گندم، سبوس برنج، پوسته شلتوک برنج، سبوس ذرت، جو پرک و جو روی پوره‌های سفیدبالک به ترتیب 68، 69، 86، 55، 2/64 و 8/64 درصد محاسبه شد. با توجه به نتایج سبوس ذرت، سبوس برنج و سبوس گندم برای تولید انبوه قارچ توصیه می‌شود. نتایج این آزمایش نشان داد که نوع بستر کشت روی میزان تولید کنیدی و همچنین در میزان بیمارگری جدایه قارچی تاثیرگذار است و تولید بیشتر کنیدی در یک بستر نشان‌دهنده بالاتر بودن میزان بیمارگری آن نیست.
کلیدواژه ها
 
Title
Solid-state fermentation of an entomopathogenic fungus Beauveria bassiana on some organic substrates and evaluation of its pathogenicity on greenhouse whitefly
Authors
Shahram Farrokhi
Abstract
Entomopathogenic fungi have a special place among the microbial control agents of insects. Using these fungi as the commercial biological control agent requires mass production of them. Meanwhile, the cheap natural materials such as agricultural waste or byproduct have been used to commercializing the fungal products. This study aims to investigate the fermentation of an isolate of Beauveria bassiana ( Code: A1-1) on solid organic substrates including wheat bran, rice bran, corn bran, rice husk, rolled oat, and barley residues which had been consumed in the grain moth rearing insectarium. Before culturing the fungus, 100 ml of sterile distilled water was added to 100 g of each substrate inside the heat-resistant nylon bags and sterilized in an autoclave. In another experiment, the pathogenicity of conidia obtained from different substrates was evaluated on third instars of greenhouse whitefly, Trialeurodes vaporariorum in experimental condition. In the bioassay experiment, a fungal suspension having a concentration of 1×107 conidia/ml was used. The experiments were performed in a completely randomized design with four replications. The results of statistical analysis showed that there is a significant difference in the rate of fungal conidiation on different solid substrates (P˂0.05). Conidia production per gram of wheat bran, rice bran, corn bran, rice husk, rolled oat and barley were obtained 2.77×109, 2.52×109, 2.42×108, 3.52 ×108, 2.85×108 and 1.06×109 conidia/g respectively. The mean percent mortality of conidia obtained from wheat bran, rice bran, corn bran, rice husk, rolled oat and barley on whitefly nymphs were calculated as 68, 69, 86, 55, 64.2 and 64.8 percent, respectively. According to the results, corn bran, rice bran and wheat bran are recommended for mass production of fungus. The results showed that the type of organic substrate affects the production of conidia and rate of pathogenicity. Moreover, higher production of conidia in a given substrate does not necessarily correlate with more pathogenicity.
Keywords
microbial control, Mass production, Bioassay, Trialeurodes vaporariorum