اهمیت آلودگی های ویروسی زعفران
کد مقاله : 1828-24IPPC (R2)
نویسندگان
1گروه گیاهپزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
2گروه گیاهپزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
چکیده
زعفران با نام علمی Crocus sativus L. گیاهی تریپلوئید و عقیم، متعلق به خانواده Iridaceae می باشد که به صورت رویشی و از طریق کورم یا بنه تکثیر می یابد. کلاله خشک زعفران که به طلای سرخ نیز معروف می باشد به عنوان گران ترین ادویه دنیا شناخته شده و به طور وسیعی در صنایع غذایی به منظور ایجاد طعم و رنگ مطلوب و نیز پزشکی مورد استفاده می باشد. زعفران به دلیل دارا بودن ترکیبات مختلفی پتانسیل بالایی در درمان بیماری های آلزایمر، سرطان و افسردگی دارد. خواص درمانی زعفران به واسطه متابولیت های ثانویه از جمله پیکروکروسین، استرهای کروستین و سافرانال می باشد که به ترتیب در طعم، رنگ و عطر زعفران اهمیت دارند. زعفران در کشورهای مختلف جهان با میانگین محصول 300 تن در سال کشت می شود و ایران با تولید بالغ بر 90 درصد از کل محصول دنیا، مهمترین تولید کننده زعفران محسوب می شود. تولید محصول زعفران در دنیا به واسطه بیماری های گیاهی مورد تهدید قرار می گیرد. تاکنون ویروس های مختلفی از جنس های Nepovirus، Cucumovirus، Potexvirus، Necrovirus، Tobravirus، Tospovirus، Polerovirus و Potyvirus گزارش شده است. از ایران نیز سه گونه ویروس پژمردگی لکه ای گوجه فرنگی (TSWV)، موزائیک ترب (TuMV) و پنهان زعفران (SaLV) گزارش شده است که گونه اخیر ویروس غالب زعفران می باشد. براساس نتایج به دست آمده، محتوای متابولیت های ثانویه زعفران به واسطه آلودگی به ویروس پنهان زعفران تحت تاثیر قرار می گیرد. به طور کلی، محتوای پیکروکروسین، سافرانال و مشتقات کروستین در زعفران عاری از SaLV نسبت به نمونه های آلوده به این ویروس بطور معنی داری بیشتر بود. لذا مطالعات تکمیلی در خصوص اثرات آلودگی ویروس دیگر (انفرادی/مخلوط) روی متابولیت های ثانویه می تواند در جهت ارتقای کیفی محصول زعفران مفید باشد. از طرفی دیگر، ردیابی ویروس های زعفران بعلاوه تولید کورم های عاری از ویروس زعفران ضروری است.
کلیدواژه ها
Title
The importance of saffron viral infections
Authors
Akbar Dizadji, Shirin Parizad, Shahrbanoo Movi
Abstract
Saffron (Crocus sativus L.) belongs to the Iridaceae family and is a triploid and sterile crop that propagates vegetatively by corm. Its dried stigma, is also known as “red gold”, is among the world’s most costly spices which is extensively used for coloring and flavoring of many foods and medicinal purposes. It has a great therapeutic potential because of its anti-amyloidogenic in Alzheimer’s disease, anti-carcinogenic and antidepressant properties. The health benefits and medical properties of saffron are from its secondary metabolites which include picrocrocin, crocetin esters, and safranal, responsible for taste, color and aroma, respectively. Saffron is intensely cultivated in different countries and the world's total saffron production assessed to around 300 tons per year and Iran, providing nearly 90% of the world's total production of saffron, is the most significant producer in the world. The saffron production is often hampered by diseases, which may contributed to the decline in the saffron production globally. So far, different viruses have been reported from saffron plants worldwide, classified within Nepovirus, Cucumovirus, Potexvirus, Necrovirus, Tobravirus, Tospovirus, Polerovirus, and Potyvirus genera. In Iran, three virus species, including Tomato spotted wilt virus (TSWV), Turnip mosaic virus (TuMV) and saffron latent virus (SaLV) have been reported from C. sativus, with high prevalence of SaLV on this crop. Based on our results, the content of several secondary metabolites of saffron could be modified by the SaLV presence in saffron samples. In more details, picrocrocin, safranal and crocetin derivative compounds content was significantly higher in uninfected materials than in SaLV infected samples. Accordingly, complementary experiments considering the influence of other viral infections (singly/mix) on plant metabolites would be helpful to improve the conditions for the desired quality of the saffron crop. On the other hand, it is essential to develop detection of saffron viruses, followed by using virus-free saffron corms.
Keywords
crocetin, picrocrocin, Safranal, Secondary metabolites, virus