تاثیر گاز دی اکسیدکربن روی سفیدبالک گلخانه (Hem., Aleyrodidae)Trialeurodes vaporariorum Westwood و خصوصیات کیفی میوه توت فرنگی
کد مقاله : 1972-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گروه حشره شناسی و بیماریهای گیاهی، پردیس ابوریحان،دانشگاه تهران
2گروه حشره شناسی و بیماریهای گیاهی، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران
3دانشگاه تهران پردیس ابوریحان گروه حشره شناسی و بیماریهای گیاهی
چکیده
سفیدبالک گلخانه (Trialeurodes vaporariorum (Westwood یکی از مهم ترین آفات گلخانه می باشد که خسارت قابل توجهی را در محصولات گلخانه ای ایجاد میکند. برای کنترل این آفت از سموم شیمیایی مختلفی استفاده می شود که علاوه بر خطرات ناشی از آن بر مصرفکنندگان، ممکن است تاثیر نامطلوبی نیز روی کیفیت میوه ایجاد کند. گاز دی اکسید کربن ماده ای برگرفته از طبیعت می باشد و استفاده از آن تاثیر نامطلوبی بر محیط زیست نمی گذارد. استفاده از گاز دی اکسید کربن در مدیریت برخی از آفات بهویژه آفات انباری موثر میباشد. به منظور بررسی تاثیر گاز دی اکسید کربن در کنترل سفیدبالک گلخانه و همچنین تاثیر آن بر ویژگیهای کیفی و شیمیایی میوه توت فرنگی مطالعهای در شرایط گلخانهای انجام شد. تاثیر گاز دی اکسید کربن در غلظتهای مختلف (200،400،600،800،1000 و 1200 پی پی ام) طی مدت زمان 24 و 48 ساعت بر میزان تلفات حشرات بالغ سفیدبالک در 5 رقم تجاری توت فرنگی (کردستانی، هومی جنتو، کویین الیزا، کاماروسا و سلوا) در 10 تکرار مورد بررسی قرار گرفت. در هر تکرار تعداد 20 حشره کامل یک تا دو روزه مورد استفاده قرار گرفت. برای انجام آزمایشها از یک اتاقک ایزوله به حجم 36 مترمربع استفاده شد. گاز دی اکسید کربن از یک کپسول 20 لیتری مجهز به فشارسنج تامین شد. به منظور بررسی خواص کیفی میوه توت فرنگی پیش و پس از اعمال تیمارها از 20 ارزیاب (10 مرد و 10 زن) در آزمون تعیین صحت چشایی مطابق با سازمان ملی استاندارد استفاده شد. نتایج نشان داد که تلفات سفیدبالک در 24 ساعت پس از اعمال تیمار در غلطت 600 پی پی ام شروع و با افزایش غلظت دی اکسید کربن افزایش یافت. در 48 ساعت پس از اعمال تیمار تلفات در غلظت 400 پیپیام شروع و با افزایش غلظت افزایش یافت. تلفات سفیدبالک در ارقام مورد مطالعه اختلاف معنیداری نشان نداد. میزان LC50دی اکسید کربن روی سفیدبالک گلخانه با تغذیه از ارقام کردستانی، کویین الیزا، کاماروسا، سلوا و هومی جنتو پس از 24 ساعت به ترتیب 37/742، 74/733، 79/729، 23/732 و 24/741 پیپیام و پس از 48 ساعت به ترتیب روی ارقام مذکور 87/632، 56/630، 28/640، 61/643 و 28/638 پیپیام برآورد شد. در ارزیابی صفات کیفی (عطر، رنگ، شیرینی، ترشی، سفتی، تردی و پذیرش کلی) میوه توت فرنگی در غلظتهای مختلف دی اکسید کربن در 24 و 48 ساعت پس از اعمال تیمارها تاثیر معنیداری مشاهده نشد. نتایج بررسیهای شیمیایی نشان داد که با افزایش میزان دی اکسید کربن اختلاف معنیداری در میزان رطوبت، میزان اسید آسکوربیک، آنتوسیانین، درصد ماده خشک، میزان خاکستر، میزان قند احیا و میزان پتاسیم ارقام مختلف توت فرنگی مشاهده شد. در ارزیابی ویژگیهای فیزیکی شامل رنگ و شفافیت میوه توت فرنگی در غلطتهای مختلف دی اکسید کربن اختلاف معنیداری مشاهده نشد.
کلیدواژه ها
Title
Effect of carbon dioxide on greenhouse whitefly, Trialeurodes vaporariorum Westwood (Hem.: Aleyrodidae) and the quality of strawberry fruit
Authors
Arsalan Jamshidnia, Roohallah Raouf Ghotbodini, Reza Sadeghi
Abstract
One of the most important greenhouse pests is Trialeurodes vaporariorum (Westwood) that can cause significant damage to greenhouse crops. In order to control this pest, various pesticides are used. In addition to their dangers to consumers, these pesticides may also have an adverse effect on fruit quality. Carbon dioxide is a substance derived from nature and its use does not have an adverse effect on the environment. The use of carbon dioxide is effective in the management of some pests; especially stored-grains pests.A study was conducted in greenhouse conditions in order to investigate the effect of carbon dioxide in the control of T. vaporariorum and its effect on the quality and chemical characteristics of strawberry fruit. The effect of carbon dioxide on the mortality rate of adult Trialeurodes Vaporariorum (Westwood) in 5 commercial strawberry cultivars (Kurdestan, Hummi Gento, Queen Eliza, Camarosa and Selva) was examined in different concentrations (200,400,600,800,1000 and 1200 parts per million (ppm)) in two time periods of 24 and 48 hours in 10 replications, and each replicate was tested 20 adult insects (one or two days old). An isolated room having a size of 36 square meters was used for the tests. Carbon dioxide was supplied from a 20 liter capsule equipped with a manometer. The effect of carbon dioxide on the quality and chemical properties of strawberry fruit was also studied. In order to evaluate the quality properties of strawberry fruit before and after the treatments, 20 evaluators (10 males and 10 females) were used in a taste test based on the standards of National Standards Organization. The results showed that T. vaporariorum losses started 24 hours after the treatment in the concentration of 600 ppm and increased with increasing carbon dioxide concentration. The losses started 48 hours after the treatment in the concentration of 400 ppm and increased with increasing concentration. T. vaporariorum losses did not show a significant difference in the studied cultivars. After 24 hours, the levels of LC50 of carbon dioxide of the T. vaporariorum fed with Kurdestan, Queen Eliza, Camarosa, Selva, and Hummi cultivars were 742.37, 733.74, 729.79, 732.23, 741.24 ppm, respectively, and after 48 hours, they were 632.87, 630.56, 640.28, 643.61 and 638.28 ppm, respectively. No significant effect was observed in evaluating the quality characteristics (aroma, color, sweetness, sourness, hardness, crispness and general acceptance) of strawberry fruit in different concentrations of carbon dioxide within 24 and 48 hours after the treatments. The results of chemical studies revealed that by increasing the amount of carbon dioxide, significant differences were observed in the amount of moisture, ascorbic acid, anthocyanin, dry matter percentage, ash, reducing sugar and potassium of different strawberry cultivars.
Keywords
greenhouse whitefly, strawberry cultivars, carbon dioxide