بررسی کارایی بیوکنترلی باکتریهای اندوفیت جدا شده از خیار روی بیماری پوسیدگی فوزاریومی طوقه و ریشه خیار

کد مقاله : 1072-24IPPC (R3)
نویسندگان
1دانشگاه شهید مدنی آذربایجان -دانشکده کشاورزی
2دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز
3گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
4گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز
چکیده
پوسیدگی طوقه و ریشه خیار ناشی از قارچ Fusarium oxysporum f. sp. radicis cucumerinum یکی از بیماری‏های آوندی مهم و جدی در کشت‎های گلخانه‎ای ایران محسوب می‎شود. از استراتژی‏های جدید مدیریت این بیماری کنترل بیولوژیکی آن توسط باکتری‏های اندوفیت می‎باشد. هدف از این پژوهش، بررسی کارایی بیوکنترلی برخی باکتری‏های اندوفیت خیار بر روی بیماری پوسیدگی فوزاریومی طوقه و ریشه خیار در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه بود. در این تحقیق، 140 جدایه باکتری اندوفیت از ریشه، ساقه، برگ، گل، میوه و بذر گیاهان سالم خیار شامل ارقام نگین، دانژه 98، دانژه 195، ناگین (ناگن) و رقم بومی باسمنج جدا شدند. جهت تعیین کارایی بیوکنترلی باکتری‏های اندوفیت علیه قارچ مذبور روش‏های کشت متقابل و نیز آزمون متابولیت‎های قابل نفوذ در آگار، روی محیط PDA انجام گرفت. 14 جدایه از باکتری‏ها که خاصیت آنتاگونیستی قویتری نشان دادند، برای مطالعات بیشتر انتخاب شدند. پس از بررسی مکانیسم‏های موثر بر خاصیت آنتاگونیستی نظیر توان تولید آنتی‏بیوتیک‎‏‎ها، مواد فرار، سیدروفر، اکسین، هیدروژن سیانید و آنزیم پروتئاز، هشت جدایه از این باکتری‏ها که پتانسیل بیشتری برای فعالیت بیوکنترلی نشان دادند برای آزمایش در شرایط گلخانه‏ انتخاب گردیدند. بر اساس نتایج گلخانه‏ای، در نهایت دو جدایه باکتریایی که در گلخانه نیز کارآمدترین تاثیر بیوکنترلی را نسبت به بقیه جدایه‏ها داشتند انتخاب و بر اساس توالی ژن 16SrRNA شناسایی گردیدند. نتیجه توالی یابی نشان داد که این دو باکتری با بیشترین احتمال متعلق به گونه‏های Lysinibacillus mangiferihumi و Lyisinibacillus fusiformis هستند. نتایج آزمون‎های بیوشیمیایی نظیر آزمون گرم، آزمون کاتالاز، آزمون اکسیداز، آزمون تولید یا عدم تولید رنگدانه فلورسنت در محیط کشت King B، آزمون O/F یا رشد هوازی و غیرهوازی، آزمون هیدرولیز نشاسته، آزمون سیترات و آزمون لوان، نتایج مولکولی را تایید کردند.
کلیدواژه ها