اولین گزارش از وقوع قارچ Fusarium oxysporum f. sp. melonis در استان بوشهر
کد مقاله : 1080-24IPPC (R3)
نویسندگان
1دانشگاه شیراز-دانشکده کشاورزی-بخش گیاهپزشکی
2گروه گیاهپزشکی بخش گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز شیراز
چکیده
پژمردگی فوزاریومی خربزه که توسط قارچ Fusarium oxysporum f. sp. melonis ایجاد میشود، از بیماریهای قارچی مهم در مناطق کشت خربزه در دنیا به شمار میرود. طی بازدیدی که در اردیبهشت سال 1397 از مزارع خربزه در شهرستان دشتی، منطقه دشت پلنگ استان بوشهر انجام شد، علائم پژمردگی و زردی در گیاهان (واریته جانا) مشاهده شد. ساقههای آلوده پس از ضدعفونی سطحی در محلول هیپوکلریت سدیم 5/0% و چندین مرتبه شستوشو در آب مقطر سترون، بر روی محیطکشت سیبزمینی-دکستروز-آگار (PDA) کشت و به مدت پنج روز در دمای 25 درجه سلسیوس نگهداری شدند. پرگنههای قارچ جداسازی شده پس از خالصسازی به روش تک اسپور، بهمنظور شناسایی مورد بررسی قرار گرفتند. قارچ جداسازی شده دارای پرگنه ارغوانی رنگ و میسلیوم پنبهای بود. از دیگر خصوصیات ریختشناختی میتوان به ماکروکنیدیومهای چهار تا شش سلولی، کلامیدوسپورهای زنجیری و فیالیدهای کوتاه اشاره کرد. بر اساس خصوصیات ریختشناختی و توالیسنجی دو ناحیه ژنی ITS و TEF-1α و مقایسه با بانک ژن، قارچ جداسازی شده Fusarium oxysporum شناسایی شد. آزمون بیماریزایی و تعیین نژاد با استفاده از سوسپانسیون اسپور و به روش root-dip انجام شد. جهت تعیین نژاد از ارقام افتراقی Cha-T (فاقد ژن مقاوم)، Cha-Fom1 (دارای ژن مقاوم Fom1) و Cha-Fom2 (دارای ژن مقاوم Fom2) استفاده شد. بر اساس نتایج آزمون تعیین نژاد مشخص شد که قارچ F. oxysporum f. sp. melonis در استان بوشهر متعلق به نژاد 1،2 میباشد. این آزمون دو مرتبه با مشاهده نتایج یکسان تکرار شد. نژاد 1،2 این قارچ، در مطالعات قبل از استانهای فارس، اصفهان، کرمانشاه، مرکزی، خراسان و یزد گزارش شده است. این اولین گزارش از نژاد 1،2 F. oxysporum f. sp. melonis از استان بوشهر در جنوب ایران میباشد.
کلیدواژه ها