پتانسیل نانوامولسیون اسانس های آویشن شیرازی و مرزه خوزستانی در کنترل عامل پوسیدگی نرم سیب زمینی
کد مقاله : 1099-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
2گروه گیاهپزشکی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
3گروه نانوفناوری مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی_مشهد_ ایران
چکیده
اگر چه اسانسهای گیاهی میتوانند به عنوان یک راهکار کنترلی در مقابل بیمارگرهای گیاهی در حوزه کشاورزی مطرح باشند، اما فراریت بالا و حلالیت پایین آنها در آب، کاربرد آنها را محدود میسازد. بنابراین بهمنظور کاهش تجزیه ترکیبات موثره ، افزایش حلالیت و رهایش تدریجی اسانس ، استفاده از سیستمهای نانواموسیون روغندرآب توصیه میگردد. در پژوهش حاضر، فرمولاسیون نانوی اسانسهای آویشنشیرازی و مرزهخوزستانی (2 درصد) بااستفاده از تویین80 و لستین به روش سونیکیشن تهیه و اثرات ضدمیکروبی آنها درمقابل جدایه استاندارد Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum (Pcc-ATCC15713) با تعیین قطر هاله بازدارندگی، حداقل غلظتهای بادارنده (MIC) و کشنده (MBC) در دو آزمایش مجزا و در چهار تکرار موردبررسی قرارگرفت. براساس نتایج حاصل، میانگین قطر ذرات نانوامولسیون آویشن و مرزه بهترتیب 3/2 ±84 و 2/1 ±122 نانومتر با توزیع ذرات 26/0 و 28/0 برآورد شد. بعد از گذشت سه ماه، تغییر معنیداری در اندازهگیریها ( 05/0 P ≤) و یا رسوب در فرمولاسیون دیده نشد. میانگین قطر هاله بازدارندگی بهروش انتشاردرآگار در برابر Pcc در نانوامولسیون آویشنشیرازی و مرزهخوزستانی بهترتیب 2±16 و 5/1 ±18 میلیمتر بدست آمد. سری رقت از هر نانوامولسیون ( غلظت اسانس 4 تا 015/0 میلیگرم) بهروش رقیقسازی متوالی در چاهکهای پلیت آماده گردید. حداقل غلظت بازدارنده اسانس بهمیزان 59/0 و 29/0 میلیگرم بر میلیلیتر و حداقل غلظت کشنده آن بهمیزان 19/1 و 59/0 میلیگرم بر میلیلیتر بهترتیب درکاربرد فرمولاسیونهای نانوی آویشنشیرازی و مرزهخوزستانی درمقابل بیمارگر Pcc تعیین شد. همچنین فرمولاسیونهای نانوی موردمطالعه در غلظت MIC موجب کاهش میزان پوسیدگی غدهسیب زمینی کامل به اندازه تقریبا دو برابر در مقایسه با شاهد آلوده به Pcc در شرایط آزمایشگاه شدند. بهنظر میرسد کپسوله نمودن اسانسهای گیاهی در قالب نانوامولسیون تحت شرایط بهینه، در رهایش تدریجی اسانس، نفوذ بهتر در غشای باکتری و افزایش قدرت بازدارندگی اسانس موثر است.
کلیدواژه ها