گونه‌های بیماری‌زای جنس Cytospora از درختان سیب در ایران

کد مقاله : 1140-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گروه گیاهپزشکی/ دانشکده کشاورزی/ دانشگاه ارومیه/ ایران
2مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب/ دانشگاه ارومیه/ ایران
چکیده
سیب یکی از محصولات مهم کشاورزی از نظر اقتصادی در دنیا از جمله ایران است. استان آذربایجان غربی از نظر سطح زیر کشت و تولید این محصول رتبه‌ی اول را در کشور دارا است. با توجه به شیوع گسترده‌ی بیماری‌های قارچی شانکر و خشکیدگی سرشاخه‌های این درختان در سطح استان و به منظور مشخص نمودن عوامل بیماری‌زای قارچی مرتبط با این نشانه‌ها، نمونه‌های دارای نشانه‌های مشخص آلودگی از باغات مناطق مختلف جمع‌آوری شدند. عمل ضد‌عفونی و کشت نمونه‌ها طبق روال متداول جداسازی عوامل بیماری‌زای قارچی انجام گرفت و جدایه‌های به دست آمده به روش تک ‌هاگ یا نوک ریسه‌ خالص‌سازی شدند. در این مطالعه تعداد 39 جدایه از قارچ‌های متعلق به جنس Cytospora که از نمونه‌های تحت بررسی به دست آمده بودند، مورد مطالعه‌ی تاکسونومیکی قرار گرفتند. شناسایی گونه‌ها بر اساس ترکیبی از ویژگی‌های ریخت‌شناختی و تجزیه و تحلیل‌ تبارزایی مبتنی بر چهار ناحیه ژنومی ITS-rDNA، LSU، ACT1 و RPB2 انجام گرفت و پنج گونه‌ شناسایی شدند. دو گونه‌ی Cytospora germanica (5 جدایه) و C. salicina (11 جدایه) قبلاً در منابع قارچ‌شناسی توصیف شده‌اند و سه گونه‌ی جدید شامل Cytospora sp. 1 (7 جدایه)، Cytospora sp. 2 (10 جدایه) و Cytospora sp. 3 (6 جدایه) برای بیوتای قارچی دنیا معرفی می‌شوند. همچنین گونه‌های Cytospora germanica و C. salicina برای بیوتای قارچی ایران جدید می‌باشند. در مطالعات بیماری‌زایی روی شاخه‌های بریده درختان سیب ارقام ‘Red delicious’ و ‘Golden delicious’، جدایه‌های گونه‌های شناسایی شده نشانه‌های قهوه‌ای شدن پوست و چوب را در شاخه‌ها ایجاد نمودند و جداسازی مجدد قارچ‌های مایه‌زنی شده، اصول کخ را اثبات نمود و بیماری‌زایی آن‌ها مورد تایید قرار گرفت.
کلیدواژه ها