تحمل سرمایی کنه زعفران، Rhizoglyphus robini Claparède (Acari: Astigmata: Acaridae)

کد مقاله : 1180-24IPPC (R2)
نویسندگان
دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده
کنه زعفران، Rhizoglyphus robini، مهمترین آفت مناطق زعفرانکاری است که با تغذیه از شیره گیاهی باعث زرد شدن و کاهش رشد گیاه و نهایتا انهدام کامل پیاز زعفران می شود. در این تحقیق تحمل سرمایی و نقطه فوق سرمایی کنه زعفران اندازه‌گیری شد. برای تعیین نقطه فوق سرما کنه بالغ (شش عدد هر کدام یک تکرار) به انتهای سنسور چسبانده شد و با با استفاده از یخچال قابل برنامه‌ریزی نقطه فوق سرما تعیین گردید. برای اندازه‌گیری تحمل سرمایی میزان مرگ و میر کنه‌ها (20 کنه در چهار تکرار) در دماهای 5-، 8-،11-و 14- درجه سلیسیوس اندازه‌گیری شد. برای این منظور نمونه‌ها به‌مدت یک‌ ساعت در هر دما نگه داشته شده سپس به دمای محیط برگردانده شد و پس از دو ساعت میزان مرگ و میر تعیین گردید. میانگین نقطه فوق سرمایی کنه زعفران 11-درجه سلیسیوس تعیین گردید. میزان مرگ و میر در دماهای 5-، 8-،11-و 14- درجه سلیسیوس به‌ترتیب 1/12، 6/76، 8/78 و 100 درصد به‌دست آمد. با مقایسه نقطه فوق سرما و میزان مرگ و میر در دماهای مختلف و از آنجایی که بیشترین میزان مرگ و میر در دمای بالاتر از نقطه فوق سرما اتفاق افتاده است، بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که این کنه یک گونه غیر متحمل به سرما است و توانایی تحمل یخ‌زدگی مایع بین سلولی را ندارد.
کلیدواژه ها