اولین گزارش از باکتری Pantoea agglomerans به‎عنوان عامل بلایت انگور
کد مقاله : 1321-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گروه حشره شناسی و بیماریهای گیاهی -پاکدشت پردیس ابوریحان-دانشگاه تهران
2گروه حشره شناسی و بیماری شناسی گیاهی-پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران
3استاد و هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا
4دانشیار بیماری شناسی گیاهی -پروکاریوت ها -گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر( عج ) رفسنجان
چکیده
در بازدیدهای انجامشده در بهار و تابستان سالهای ۹۷ و ۹۸ از تاکستانهای شهرستانهای بجنورد و گرگان علائم شانکر روی دمبرگ و شاخههای درختان مو مشاهدهشد. نمونههای آلوده از چند تاکستان جمعآوری و به آزمایشگاه منتقلشد. جهت جداسازی عامل بیماری از روشهای مرسوم کشت و جداسازی باکتریها و روی محیط کشت آگار غذایی (NA) استفاده شد. پس از نگهداری تشتکهای پتری به مدت 48 ساعت، پرگنههای زرد رنگ لعابدار روی محیط کشت ظاهر شدند. جدایهها گرم منفی، بیهوازی اختیاری، اکسیداز منفی، فاقد قدرت لهیدگی سیب زمینی و هیدورلیز نشاسته منفی و هیدرولیز تویین و اسکولین مثبت بود. استرینهای با واکنش فوق حساسیت مثبت روی سرشاخههای سبز قلمههای مو یک ساله و دو ساله مایهزنی شدند. سویه Xanthomonas citri pv. viticola CFBP 7660 بهعنوان کنترل مثبت و استرینهای فاقد توانایی القای فوقحساسیت Pantoea agglomerans و نیز آب مقطر سترون به عنوان کنترل منفی استفادهشدند. پس از گذشت 20 روز، علائم شانکر بر روی سرشاخههای تلقیح شده مشاهده شد. نتایج نشان داد که 16 سویه مایهزنیشده روی سرشاخههای مو شانکر ایجاد کردند که برحسب شدت پرآزاری به دو گروه با پرآزاری شدید و خفیف تقسیمشدند. جداسازی باکتری از شانکرهای ایجاد شده ۲۰ و ۳۰ روز پس از مایهزنی انجام شد. شناسایی استرینهای بیماریزا با استفاده از آزمونهای بیوشیمیایی و روشهای مولکولی انجام شد. توالی ژن S rRNA16 استرین NK16 با استفاده از آغازگرهای عمومی 27F و 1492R تکثیر و توالییابیشد. پس از تجزیه و تحلیل ویژگیهای بیوشیمیایی، آزمون بیماریزایی و همچنین بلاست نتایج توالییابی در سایت NCBI، در نهایت عامل بیماری با تشابه 100 درصد به عنوان باکتری Pantoea agglomerans شناسایی شد. این اولین گزارش از بیماریزایی این باکتری روی انگور در دنیا است. آزمایشهای تکمیلی برای مطالعه دقیقتر عامل بیماری ادامه دارد.
کلیدواژه ها