اولین گزارش از باکتری Pantoea agglomerans به‎عنوان عامل بلایت انگور

کد مقاله : 1321-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گروه حشره شناسی و بیماریهای گیاهی -پاکدشت پردیس ابوریحان-دانشگاه تهران
2گروه حشره شناسی و بیماری شناسی گیاهی-پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران
3استاد و هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا
4دانشیار بیماری شناسی گیاهی -پروکاریوت ها -گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر( عج ) رفسنجان
چکیده
در بازدید‎های انجام‎شده در بهار و تابستان سال‎های ۹۷ و ۹۸ از تاکستان‎های شهرستان‎های بجنورد و گرگان علائم شانکر روی دمبرگ و شاخه‎های درختان مو مشاهده‎شد. نمونه‎های آلوده از چند تاکستان جمع‎آوری و به آزمایشگاه منتقل‎شد. جهت جداسازی عامل بیماری از روش‎های مرسوم کشت و جداسازی باکتری‌ها و روی محیط کشت آگار غذایی (NA) استفاده شد. پس از نگهداری تشتک‎های پتری به مدت 48 ساعت، پرگنه‎های زرد رنگ لعاب‎دار روی محیط کشت ظاهر شدند. جدایه‎ها گرم منفی، بی‌هوازی اختیاری، اکسیداز منفی، فاقد قدرت لهیدگی سیب زمینی و هیدورلیز نشاسته منفی و هیدرولیز تویین و اسکولین مثبت بود. استرین‎های با واکنش فوق حساسیت مثبت روی سرشاخه‎های سبز قلمه‌های مو یک ساله و دو ساله مایه‎زنی شدند. سویه Xanthomonas citri pv. viticola CFBP 7660 به‎عنوان کنترل مثبت و استرین‎های فاقد توانایی القای فوق‎حساسیت Pantoea agglomerans و نیز آب مقطر سترون به عنوان کنترل منفی استفاده‎شدند. پس از گذشت 20 روز، علائم شانکر بر روی سرشاخه‎های تلقیح شده مشاهده شد. نتایج نشان داد که 16 سویه مایه‎زنی‎شده روی سرشاخه‎های مو شانکر ایجاد کردند که برحسب شدت پرآزاری به دو گروه با پرآزاری شدید و خفیف تقسیم‎شدند. جداسازی باکتری از شانکرهای ایجاد شده ۲۰ و ۳۰ روز پس از مایه‎زنی انجام شد. شناسایی استرین‎های بیماری‎زا با استفاده از آزمون‎های بیوشیمیایی و روش‎های مولکولی انجام شد. توالی ژن S rRNA16 استرین NK16 با استفاده از آغازگرهای عمومی 27F و 1492R تکثیر و توالی‎یابی‎شد. پس از تجزیه و تحلیل ویژگی‎های بیوشیمیایی، آزمون بیماری‎زایی و همچنین بلاست نتایج توالی‎یابی در سایت NCBI، در نهایت عامل بیماری با تشابه 100 درصد به عنوان باکتری Pantoea agglomerans شناسایی شد. این اولین گزارش از بیماریزایی این باکتری روی انگور در دنیا است. آزمایش‎های تکمیلی برای مطالعه دقیق‎تر عامل بیماری ادامه دارد.
کلیدواژه ها