تأثیر چند رژیم غذایی بر میزان پروتئین اجسام چربی و روده و فعالیت آلفا-آمیلاز و پکتیناز گوارشی کرم غوزه پنبه

کد مقاله : 1377-24IPPC (R2)
نویسندگان
1گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، شهر تبریز
2گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
3گروه گیاهپزشکی، پژوهشکده کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، کرج، ایران.
چکیده
کرم غوزه‌ی پنبه (Helicoverpa armigera Hübner) گونه‌ای است همه چیزخوار و همه جازی که در ایران در اکثر مناطق پنبه کاری کشور انتشار دارد. در این مطالعه تاثیر چهار رژیم غذایی مصنوعی لوبیا چشم بلبلی، لوبیا قرمز، لوبیا سفید و ذرت بر تغییرات میزان پروتئین موجود در کل بدن لارو سن چهار، روده و اجسام چربی لاروهای سن پنج، شش، پیش‌شفیره و نیز کل بدن شفیره این حشره بررسی شده است. همچنین تاثیر این رژیم‌های غذایی بر روی میزان فعالیت آنزیم آلفا-آمیلاز و پکتیناز گوارشی در روده لارو سن پنج این حشره مورد مطالعه قرار گرفت. وزن لاروهای سنین چهار، پنج، شش، پیش شفیره و شفیره حشرات تغذیه کرده از رژیم‌های غذایی مختلف اندازه‌گیری شد. الگوهای پروتئینی تهیه شده از کل بدن لارو سن چهار، پروتئین اجسام چربی لارو سن پنج و پروتئین روده لارو سن پنج پرورش یافته روی رژیم‌های غذایی مختلف با استفاده از الکتروفورز ژل پلی آکریل‌آمید واسرشت‌گر(SDS-PAGE) مقایسه شد. با توجه به نتایج به دست آمده مقدار پروتئین موجود در کل بدن، اجسام چربی و روده لاروهای سنین مختلف کرم غوزه در تغذیه از رژیم‌های غذایی مختلف تفاوت معنی‌داری با هم داشتند. کم‌ترین میزان پروتئین در تمام بدن لاروهای سن چهار و روده و اجسام چربی لاروهای سن پنج در رژیم ذرت و بیش‌ترین میزان پروتئین در رژیم لوبیا سفید بوده است. حشرات پرورش یافته روی رژیم ذرت در مدت آزمایش وارد مرحله شش لاروی نشدند. در لاروهای سنین شش و پیش‌شفیره به غیر از پروتئین اجسام چربی لارو سن شش در رژیم‌های مختلف تفاوت معنی‌داری با یکدیگر نداشتند. کم‌ترین میزان پروتئین شفیره، در رژیم غذایی لوبیا قرمز و بیش‌ترین میزان در رژیم غذایی لوبیا سفید مشاهده شد. باتوجه به کاهش پروتئین در رژیم‌های غذایی مختلف وزن حشره نیز تحت تاثیر قرار گرفته و اختلاف معنی‌داری مشاهده گردید. در اثر رژیم‌های غذایی مختلف فعالیت آنزیم آلفا-آمیلاز و پکتیناز روده لاروها نیز تحت تاثیر قرار گرفت. کم‌ترین وزن و فعالیت آنزیم‌های مذکور در رژیم غذایی ذرت ثبت شده است. نتایج حاصل شده برای تخمین مقدار پروتئین از مطالعات رنگ سنجی با استفاده از روش بردفورد و همچنین تصاویر مربوط به ژل‌های پلی آکریل‌آمید واسرشت‌گر با یکدیگر هم‌خوانی داشتند و کاهش یا افزایش میزان پروتئین در آزمایش‌ها، در ژل‌ها نیز قابل مشاهده بود. با توجه به کل نتایج به دست آمده، رژیم‌های غذایی مصنوعی ذرت و لوبیا قرمز رژیم مناسبی برای این حشره نمی-باشند و رژیم لوبیا سفید در کنار لوبیا چشم بلبلی رژیم مناسبی برای این حشره گزارش می‌شوند.
کلیدواژه ها
 
Title
تأثیر چند رژیم غذایی بر میزان پروتئین اجسام چربی و روده و فعالیت آلفا-آمیلاز و پکتیناز گوارشی کرم غوزه پنبه
Authors
Shabnam Ashouri
Abstract
کرم غوزه‌ی پنبه (Helicoverpa armigera Hübner) گونه‌ای است همه چیزخوار و همه جازی که در ایران در اکثر مناطق پنبه کاری کشور انتشار دارد. در این مطالعه تاثیر چهار رژیم غذایی مصنوعی لوبیا چشم بلبلی، لوبیا قرمز، لوبیا سفید و ذرت بر تغییرات میزان پروتئین موجود در کل بدن لارو سن چهار، روده و اجسام چربی لاروهای سن پنج، شش، پیش‌شفیره و نیز کل بدن شفیره این حشره بررسی شده است. همچنین تاثیر این رژیم‌های غذایی بر روی میزان فعالیت آنزیم آلفا-آمیلاز و پکتیناز گوارشی در روده لارو سن پنج این حشره مورد مطالعه قرار گرفت. وزن لاروهای سنین چهار، پنج، شش، پیش شفیره و شفیره حشرات تغذیه کرده از رژیم‌های غذایی مختلف اندازه‌گیری شد. الگوهای پروتئینی تهیه شده از کل بدن لارو سن چهار، پروتئین اجسام چربی لارو سن پنج و پروتئین روده لارو سن پنج پرورش یافته روی رژیم‌های غذایی مختلف با استفاده از الکتروفورز ژل پلی آکریل‌آمید واسرشت‌گر(SDS-PAGE) مقایسه شد. با توجه به نتایج به دست آمده مقدار پروتئین موجود در کل بدن، اجسام چربی و روده لاروهای سنین مختلف کرم غوزه در تغذیه از رژیم‌های غذایی مختلف تفاوت معنی‌داری با هم داشتند. کم‌ترین میزان پروتئین در تمام بدن لاروهای سن چهار و روده و اجسام چربی لاروهای سن پنج در رژیم ذرت و بیش‌ترین میزان پروتئین در رژیم لوبیا سفید بوده است. حشرات پرورش یافته روی رژیم ذرت در مدت آزمایش وارد مرحله شش لاروی نشدند. در لاروهای سنین شش و پیش‌شفیره به غیر از پروتئین اجسام چربی لارو سن شش در رژیم‌های مختلف تفاوت معنی‌داری با یکدیگر نداشتند. کم‌ترین میزان پروتئین شفیره، در رژیم غذایی لوبیا قرمز و بیش‌ترین میزان در رژیم غذایی لوبیا سفید مشاهده شد. باتوجه به کاهش پروتئین در رژیم‌های غذایی مختلف وزن حشره نیز تحت تاثیر قرار گرفته و اختلاف معنی‌داری مشاهده گردید. در اثر رژیم‌های غذایی مختلف فعالیت آنزیم آلفا-آمیلاز و پکتیناز روده لاروها نیز تحت تاثیر قرار گرفت. کم‌ترین وزن و فعالیت آنزیم‌های مذکور در رژیم غذایی ذرت ثبت شده است. نتایج حاصل شده برای تخمین مقدار پروتئین از مطالعات رنگ سنجی با استفاده از روش بردفورد و همچنین تصاویر مربوط به ژل‌های پلی آکریل‌آمید واسرشت‌گر با یکدیگر هم‌خوانی داشتند و کاهش یا افزایش میزان پروتئین در آزمایش‌ها، در ژل‌ها نیز قابل مشاهده بود. با توجه به کل نتایج به دست آمده، رژیم‌های غذایی مصنوعی ذرت و لوبیا قرمز رژیم مناسبی برای این حشره نمی-باشند و رژیم لوبیا سفید در کنار لوبیا چشم بلبلی رژیم مناسبی برای این حشره گزارش می‌شوند.
Keywords
Helicoverpa armigera, آنزیم‌های گوارشی, رژیم غذایی مصنوعی, الکتروفورز ژل پلی‌آکریل‌آمید واسرشت‌گر