بررسی بازدارندگی عصارههای چندگیاه داروئی بر رشد قارچ Monilinia fructigenaعامل پوسیدگی قهوهای درختان میوه هستهدار در شرایط آزمایشگاهی
کد مقاله : 1384-24IPPC (R3)
نویسندگان
1عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2گروه گیاهپزشکی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،گرگان، ایران
چکیده
پوسیدگی قهوهای که توسط گونههای قارچی جنس Monilinia ایجاد میشود، از مهمترین بیماریهای گیاهی درختان میوهی هستهدار در جهان به شمار میرود. از آنجایی که عصاره برخی از گیاهان به دلیل دارا بودن ترکیبات خاص دارای خواص ضدقارچی میباشند، این پژوهش با هدف بررسی بازدارندگی عصاره گیاهان سیر، نعناع، آویشن، اکالیپتوس و خرزهره بر رشد شعاعی قارچ عامل پوسیدگی قهوهای درختان میوه هستهدار با عامل Monilinia fructigena در شرایط آزمایشگاهی و در سطح محیط کشت انجام شد. قابل به ذکر است که منشا این قارچ از استان گستان بوده و با استفاده از کلیدهای شناسایی معتبر تشخیص داده شده است. در این پژوهش ابتدا عصاره اتانولی کامل از گیاهان مذکور تهیه و سپس تاثیر آنها از طریق تهیه محیط کشت آمیخته با غلظتهای 5، 10، 15 و 20 میلیگرم در کیلوگرم عصاره روی قارچ بررسی شد. این آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل نوع گیاه و فاکتور دوم سطوح مختلف غلظت عصاره بود. نتایج این پژوهش نشان داد که بین عصارههای گیاهان مختلف و غلظتهای آنها و همچنین اثر برهمکنش آنها در سطح احتمال 1 درصد اختلاف معنیداری وجود دارد. عصاره های گیاهی سیر و خرزهره، بیشترین درصد بازدارندگی (35/ 52 درصد) و عصاره گیاه اکالیپتوس با درصد بازدارندگی 92/ 21 درصد، کمترین میزان مهارکنندگی را از رشد قارچ M. fructigena نشان داد. همچنین افزایش غلظت عصاره هر کدام از گیاهان سیر، نعناع، آویشن، اکالیپتوس و خرزهره سبب کاهش رشد قارچ M. fructigena گردید. در مجموع با توجه به تاثیر بازدارندگی بیشتر عصاره سیر و خرزهره با غلظت 20 میلیگرم در لیتر، بهعنوان تیمار مطلوب برای بهکارگیری در آزمایشهای عملی برای کنترل عامل بیماری پوسیدگی قهوهای درختان میوه هستهدار توصیه میگردد.
کلیدواژه ها
Title
An investigation of the inhibitory effect of pharmaceutical herbs extracts on Monilinia fructigena's growth, the cause of brown rot of stone fruits trees in vitro
Authors
Abstract
Brown rot of stone fruit trees disease created by Monilinia spp. is always one of the most important and dangerous plant diseases of these trees in the world. Since the extracts of certain compounds of pharmaceutical herbs have antifungal properties. this study was carried out with the aim of investigating the inhibition effect of garlic, thyme, eucalyptus and oleander extract, on Monilinia fructigena's growth rate in vitro. It is noteworthy that the origin of this fungus is Golestan province and it has been identified with valid identification keys. Initially, the ethanolic extract of these plants were prepared and mixed with culture media. Then the inhibitory effect of them, were evaluated in different extract concentrations as 5, 10, 15 and 20 mg/l. This experiment was performed as a factorial in a completely randomized design with 2 factors and 3 replications. The first factor was the type of plant and the second factor was the level of extract concentration. The results of this research showed that between various plant extract and various doses and also interaction between them, there were significant differences on inhibition of growth rate of Monilia fructigena (p≥0/001). Also the results of this research showed that garlic and oleander extract with mean of %52/ 354 had the most inhibitory effect and eucalyptus extract with mean of %21/ 92 had the least inhibitory effect on M. fructigena growth rate. Also, by increasing the extract concentration of each herb (garlic, mint, thyme, eucalyptus and oleander), the M. fructigena growth rate was reduced. In general, due to the best inhibitory effect of garlic and oleander extract with 20 mg/l concentration, it is recommended to be used in practical experiments to control the causative agent of brown rot in stone fruit trees.
Keywords
antifungal, extract, Garlic, inhibitory properties