شناسایی باکتری Bacillus subtilis subsp spizizenii با پتانسیل شدید ایجاد بیماری لکه برگی در درختان کیوی

کد مقاله : 1994-24IPPC (R3)
نویسندگان
1دانشگاه ولیعصر عج رفسنجان
2عضو هیات علمی دانشگاه ولیعصر عج رفسنجان
3عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی-سازمان تحقیقات اموزش و ترویج کشاورزی
4پژوهشکده کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی
چکیده
از آنجا که ایران یکی از عمده تولید کنندگان کیوی در جهان محسوب می‌گردد توجه به حفظ سلامتی این گیاه نیز بسیار مهم و ضروری است. بنابر این شناسایی آفات و بیماری‌های تهدیدکننده‌ی این گیاه در کشور از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از طرف دیگر اپیدمی شدن بیمارگرهای باکتریایی، تهدیدی جدی برای درختان کیوی محسوب می‌گردد. در طی یک نمونه‌برداری گسترده از مناطق کیوی خیز موجود در ایران در دو سال پی‌درپی و سه فصل زراعی مختلف، علائمی از لکه‌برگی روی برگ‌های کیوی مشاهده گردید و نمونه‌های متعددی از گیاهان بیمار انتخاب شد. در بررسی‌های آزمایشگاهی، از برگ‌های دارای علائم، سویه‌های باکتریایی متنوعی جداسازی گردید. پس از انجام آزمون بیماری‌زای بر روی برگ کیوی در آزمایشگاه علائم آبسوختگی همراه با تولید شیرابه‌ی قرمز مشاهده گردید که با علائم باغی یکسان بود. در بین جدایه‌های بیمارگر سه جدایه با کلنی‌های کچی و سفید رنگ با حاشیه ی مضرس از قدرت بیماری زایی بسیار بالایی بر روی برگ نهال کیوی در گلخانه برخوردار بودند. نتایج آزمون های فنوتیپی تکمیلی و توالی یابی ژن 16s rDNA تعلق این جدایه‌ها را با درصد تشابه 99.68 به Bacillus subtilis subsp spizizenii نشان داد. این اولین گزارش از وجود پتانسیل بیماری‌زایی در این زیرگونه می‌باشد و همین امر بررسی‌های دقیق‌تر از جمله تعیین ترادف کامل ژنوم جهت شناسایی ژن‌های بیمارگر و مکانیسم بیماری‌زایی آن را طلب می‌کند.
کلیدواژه ها
 
Title
Identification of Bacillus subtilis subsp spizizenii with severe potential for leaf spot disease in kiwifruit trees
Authors
elahe vaseghikhoundabi, pezhman khodaygan, Farid Beiki, Abozar Ghorbani
Abstract
Since Iran is one of the major producers of kiwifruit in the world, it is very important to pay attention to maintaining the health of this plant. Therefore, identifying pests and diseases threatening of this plant has special importance in the country. On the other hand, the epidemic of bacterial pathogens is a serious threat to kiwifruit. In wide sampling of kiwifruit orchards in Iran, for two successive years and three different agronomic stages, symptoms of leaf spot on kiwifruits leaves observed and numerous samples from these diseased plants selected. In laboratory tests, from kiwifruits leaves with symptoms, variety of bacterial strains isolated. After the pathogenesis test on kiwifruit leaf, water-soaked symptoms with production red liquid observed that it was identical with the orchards symptoms. Among pathogenic isolates, three isolates with white colonies and jagged margins had a very high pathogenicity on the leaves of kiwifruit seedlings in the greenhouse. The results of complementary phenotypic tests and 16s rDNA gene sequencing showed that these isolates belonged to Bacillus subtilis subsp spizizenii with 99.68% similarity. This is the first report of pathogenic potential in this subspecies. Therefore, more detailed studies, including sequencing of the entire genome, are necessary to identify virulence genes and their virulence mechanisms.
Keywords
kiwifruit, leaf spot, Bacillus subtilis