شناسایی Pseudomonas viridiflava به عنوان عامل شانکر مو
کد مقاله : 1392-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گروه حشره شناسی و بیماریهای گیاهی -پاکدشت پردیس ابوریحان-دانشگاه تهران
2گروه حشره شناسی و بیماری شناسی گیاهی-پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران
3استاد و هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا
4دانشیار بیماری شناسی گیاهی -پروکاریوت ها -گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر( عج ) رفسنجان
5موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده
در بازدیدهای انجامشده در بهار و تابستان ۹۷ و 98 از تاکستانهای شهرستانهای بجنورد و گرگان روی برگ و میوههای انگور، آبسوختگی و روی سرشاخهها، شانکر و خشکیدگی مشاهدهشد. نمونهها به آزمایشگاه منتقل و پس از شستشوی سطحی و ضدعفونی با استفاده از هیپوکلریت سدیم یک درصد به مدت ۳۰ ثانیه سوسپانسیون روی محیط کشت آگار مغذی (NA) کشتشدند. پس از 48 ساعت نگهداری در دمای ۲۸ درجه سلسیوس پرگنههای کرم رنگ روی محیط کشت ظاهر شدند. جدایهها گرم منفی، لوان مثبت، اکسیداز منفی و قادر به لهانیدن ورقههای سیب زمینی و القای حساسیت روی گیاه شمعدانی و توتون بودند. جدایههای P. viridiflava ATCC 13223 و P. viridiflava FBF-52 به عنوان کنترل استفاده شدند. آزمون بیماریزایی جدایهها با مایهزنی پرگنه باکتری روی سرشاخههای قلمههای یکساله رقم کلاهداری مو انجامشد. جدایه Xanthompnas citri pv. viticola CFBP 7660 بهعنوان کنترل مثبت و آب مقطر سترون به عنوان کنترل منفی استفاده شد. پس از گذشت ۱۵ روز هفت جدایه روی سرشاخههای مایهزنیشده شانکر ایجاد کردند. جدایههای باکتری ۲۰ و ۳۰ روز پس از مایهزنی از شانکرها جدا شدند و مجدداً شناسایی شدند. شناسایی مولکولی باکتری با تکثیر قطعهای به طول 1600 جفت باز از ژن 16S rRNA توسط آزمون PCR با آغازگرهای 27F و1429R انجام شد. نتایج نشان داد که عامل بیماری با قرابت ژنتیکی 99 درصدی به باکتری Pseudomonas viridiflava شباهت دارد. این اولین گزارش از بیماریزایی این باکتری روی مو در دنیا است.
کلیدواژه ها