شناسایی Pseudomonas viridiflava به عنوان عامل شانکر مو

کد مقاله : 1392-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گروه حشره شناسی و بیماریهای گیاهی -پاکدشت پردیس ابوریحان-دانشگاه تهران
2گروه حشره شناسی و بیماری شناسی گیاهی-پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران
3استاد و هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا
4دانشیار بیماری شناسی گیاهی -پروکاریوت ها -گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر( عج ) رفسنجان
5موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده
در بازدیدهای انجام‎شده در بهار و تابستان ۹۷ و 98 از تاکستان‎های شهرستان‎های بجنورد و گرگان روی برگ و میوه‎های انگور، آبسوختگی و روی سرشاخه‎ها، شانکر و خشکیدگی مشاهده‎شد. نمونه‎ها به آزمایشگاه منتقل و پس از شستشوی سطحی و ضدعفونی با استفاده از هیپوکلریت سدیم یک درصد به مدت ۳۰ ثانیه سوسپانسیون روی محیط کشت آگار مغذی (NA) کشت‎شدند. پس از 48 ساعت نگهداری در دمای ۲۸ درجه سلسیوس پرگنه‎های کرم رنگ روی محیط کشت ظاهر شدند. جدایه‎ها گرم منفی، لوان مثبت، اکسیداز منفی و قادر به لهانیدن ورقه‎های سیب زمینی و القای حساسیت روی گیاه شمعدانی و توتون بودند. جدایه‎های P. viridiflava ATCC 13223 و P. viridiflava FBF-52 به عنوان کنترل استفاده شدند. آزمون بیماری‎زایی جدایه‎ها با مایه‎زنی پرگنه باکتری روی سرشاخه‎های قلمه‎های یکساله رقم کلاهداری مو انجام‎شد. جدایه Xanthompnas citri pv. viticola CFBP 7660 به‎عنوان کنترل مثبت و آب مقطر سترون به عنوان کنترل منفی استفاده شد. پس از گذشت ۱۵ روز هفت جدایه روی سرشاخه‎های مایه‎زنی‎شده شانکر ایجاد کردند. جدایه‎های باکتری ۲۰ و ۳۰ روز پس از مایه‎زنی از شانکرها جدا شدند و مجدداً شناسایی شدند. شناسایی مولکولی باکتری با تکثیر قطعه‎ای به طول 1600 جفت باز از ژن 16S rRNA توسط آزمون PCR با آغازگرهای 27F و1429R انجام شد. نتایج نشان داد که عامل بیماری با قرابت ژنتیکی 99 درصدی به باکتری Pseudomonas viridiflava شباهت دارد. این اولین گزارش از بیماری‎زایی این باکتری روی مو در دنیا است.
کلیدواژه ها