انتقال‌پذیری و کار آیی انتقال ویروس پنهان زعفران (Saffron latent virus) توسط سه گونه شته در شرایط گلخانه

کد مقاله : 1412-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گروه گیاه پزشکی
2گروه گیاه پزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
3گیاه پزشکی
چکیده
زعفران (Crocus sativus L.) به‌عنوان یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی دنیا و مهم‌ترین محصول صادراتی غیرنفتی ایران محسوب می‌شود. ویروس پنهان زعفران (Saffron latent virus; SaLV)، از خانواده Potyviridae و جنس Potyvirus، شایع‌ترین ویروس شناخته‌شده زعفران در ایران بوده که بیش از 70 درصد گیاهان زعفران را در مزارع آلوده می‌کند. در این مطالعه انتقال‌پذیری و کارایی انتقال شته‌ای ویروس پنهان زعفران توسط سه گونه شته Aphis gossypii، A. fabae و Myzus persicae روی گیاه محک Chenopodium quinoa بررسی شد. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج شته به ازای هر بوته انجام گردید. یک پوره تازه متولدشده از هرگونه شته روی گیاه میزبان مناسب در دمای 20 تا 25 درجه سلسیوس رشد و تکثیر یافت. پس از 15 دقیقه تغذیه گیرش و ده دقیقه تغذیه دهش، وضعیت آلودگی گیاهان مایه‌زنی شده به ویروس توسط شته در فواصل زمانی هفت، 14 و 30 روز پس از مایه‌زنی توسط آزمون الایزا با استفاده از آنتی‌بادی‌ عمومی جنس پوتی‌ویروس و RT-PCR با استفاده از یک جفت آغازگر اختصاصی ویروس پنهان زعفران (NIb For/3′UTR rev) بررسی شد. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SAS9.2 با دستور GENMOD صورت گرفت. بر اساس نتایج، هر سه گونه شته قادر به انتقال ویروس به گیاه محک بودند. کارایی انتقال SaLV توسط سه گونه شته اختلاف معنی‌داری نشان نداد )05/0(P <، بااین‌حال بیشترین درصد کارایی انتقال (5/55%) با M. persicae و A. gossypii و کمترین درصد کارایی انتقال (3/33%) با A. fabae به دست آمد. باوجوداینکه تاکنون نقش این شته‌ها از دیدگاه همه‌گیرشناسی SaLV موردبررسی قرار نگرفته است، اما با توجه به انتقال‌پذیری SaLV و کارایی بالای انتقال آن توسط سه گونه شته فوق، احتمال می‌رود این شته‌ها نقش مهمی در شیوع و همه‌گیری SaLV داشته باشند.
کلیدواژه ها
 
Title
Transmissibility and Transmission efficacy of SaLV by three aphid species under greenhouse conditions
Authors
Abstract
Saffron (crocus sativus L.) belongs to Iridaseae family, is one of the most important industrial and export products of Iran. Plant pathogens are one of the main limitation factors of saffron production. Saffron latent virus (SaLV, family Potyviridae, genus Potyvirus), which has been recently characterized, infects more than 70% of saffron fields in Iran. To study the host range of SaLV, 29 plant species belong to eight families, including Amaranthacea, Brassicaceae, Chenopodiaceae, Iridaseae, Cucurbitaceae, Malvaceae, Solanaceae, Leguminosae, were mechanically inoculated with SaLV-infected saffron leaf tissue extracts in phosphate buffer 0.1 M, pH 7. The inoculated plants were kept in greenhouse conditions at 18- 23 ⸰C and induced symptoms were recorded. SaLV- infection status of all inoculated plants were tested by antigen coated-plate ELISA using Potyvirus genus-specific antibody and RT-PCR using NIb for/ 3'UTR rev specific SaLV primers. The result showed that SaLV was mechanically transmitted on six test plant species including Chenopodium amaranticolor, C. quinoa, C. murale, C. album, Nicotiana rustica, Datura metel, and Capsicum annuum, resulting in development of systemic leaf puckering and chlorotic star-shaped spots, chlorotic ringspot and yellow mosaic. This the first host-range studies of SaLV under greenhouse conditions which could be helpful for initial SaLV diagnosis in the absence of specific antibodies.
Keywords
Aphid transmission, dispersion, Chenopodium quinoa, transmission rate