اثر ضد قارچی غلظتهای مختلف عصاره گل محمدی بر رشد پرگنه و تندش اسپور برخی جدایههای Botrytis cinerea
کد مقاله : 1465-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
2گروه باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
چکیده
کنترل زیستی با استفاده از ترکیبات طبیعی یکی از راهکارهای کنترل بیماریهای گیاهی است. در سالهای اخیر بسیاری از محققان اثرات ضد قارچی، ضد باکتری و حشره کشی اسانسها و عصارههای گیاهی را مطالعه کرده اند. در این مطالعه فعالیت ضد قارچی عصاره گل محمدی (Rosa damascena) بر تندش اسپور و رشد پرگنه قارچ Botrytis cinerea (عامل بیماری کپک خاکستری در میوهها و گیاهان زینتی) به صورت آزمایش فاکتوریل در پایه طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. چهار جدایه از B. cinerea (جدا شده از گیاهان میزبان توت فرنگی، گوجه فرنگی، انگور و گل رز)، یک عصاره گیاهی، 5 غلظت عصاره گیاهی (0 ، 10 20 ، 40 و 80 میلی گرم در میلی لیتر) و 3 تکرار برای هر تیمار در نظر گرفته شد. عصاره گیاهی مورد استفاده از غنچه و گلبرگهای گل محمدی (Rosa damascene) استخراج، غلیظ و سترون شد و غلظتهای مورد نظر از آن تهیه شد. تشتکهای پتری محتوی PDA سترون حاوی غلظت مورد نظر از عصاره گیاهی با دیسکهای به قطر 5 میلی متر از حاشیه پرکنه در حال رشد هر جدایه تلقیح و در دمای °C 24 و شرایط تاریکی نگهداری شدند و قطر پرگنه روزانه اندازه گیری شد. اثر ضد قارچ عصاره های گیاهی بر تندش اسپور B. cinerea با استفاده از روش ریز غلظت (microdilution) و بر خلاف روش ارزیابی میزان رشد پرگنه، با 2 جدایه B. cinerea و 3 تکرار برای هر تیمار انجام شد. چاهکهای میکرو پلیت با 105 کنیدیوم از هر جدایه B. cinerea و 150 میکرولیتر از هر عصاره گیاه بارگیری شدند. تیمارهای شاهد شامل تیمار دارای اسپور و بدون عصاره و دیگری تیمار دارای عصاره گیاهی بدون اسپور بود. تغییرات ایجاد شده در تراکم نوری (OD) در اثر تندش اسپور در چاهکها با استفاده از دستگاه Elisa reader پس از 24 ساعت نگهداری در دمای °C 24 و شرایط تاریکی اندازه گیری شد. دادهها با استفاده از نرم افزار SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزایش غلظت عصاره گل محمدی منجر به افزایش رشد پرگنه و همچنین تندش اسپور همه جدایههای بررسی شده B. cinerea نسبت به تیمار شاهد شد. بنابراین نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از این عصاره گزینه مناسبی برای کنترل B. cinerea نیست.
کلیدواژه ها
Title
Antifungal activity of different concentrations of Rosa damascena extract on colony growth and spore germination of some Botrytis cinerea isolates
Authors
Seyed Abdollah Hashemi, Faezeh Farrokhzadeh, Seyed Jalal Tabatabaei
Abstract
Biocontrol by using natural compounds is one of the strategies for control of plant diseases. In recent years, many researchers have studied the antifungal, antibacterial and insecticidal effects of essential oils and plant extracts. The antifungal activity of Rosa damascena extract on spore germination and colony growth of Botrytis cinerea (the causal agent of gray mold in fruits and ornamental plants) was evaluated in this study as completely randomized design for factorial experiments. Four isolates of B. cinerea (isolated from strawberry, tomato, grape and Rose host plants), one plant extract (Rosa damascena), 5 concentrations of the plant extract (0, 10 20, 40 and 80 mg/ml) and 3 replicates for each treatment were used. The plant extract were extracted from Rosa damascene flowers, concentrated, sterilized and prepared as concentrations desired. Sterile PDA plates containing desired concentration of the plant extract were inoculated with a 5 mm diameter mycelial agar discs of each isolate and incubated at 24°C and dark regime and the colony diameter was measured daily. The antifungal effect of Plant extracts on spore germination of B. cinerea were evaluated using micro-dilution technique. The study was conducted as described for colony growth but with 2 isolates of B. cinerea and 3 replicates for each treatment. Wells in micro plates were loaded with 105 conidia of each B. cinerea isolates and 150 µl of each plant extract concentrations. The controls includes one with spores and no extract and the other a blank without spore. Subsequent changes in optical density following spore germination in the wells was measured using an Elisa reader after 24 h incubation at 24°C and dark regime. The data were statistically analyzed with SAS software. The results showed that increasing in concentration of the Rosa damascena extract led to enhance colony growth and also spore germination of all B. cinerea isolates examined in this study. Therefore the results of this study showed that using the Rosa damascena extract is not a suitable option for control of B. cinerea.
Keywords
plant extracts, Rosa damascena, Fungi, microdilution, control