بررسی کارایی سه نوع پروتئین هیدرولیزات در جلب و شکار مگس میوه زیتون Bactrocera oleae توسط تله های مکفیل
کد مقاله : 1477-24IPPC (R3)
نویسندگان
1مدیر مسئول کلینیک گیاهپزشکی مزرعه سبز
2گروه گیاهپژشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
3معاون فنی جهاد کشاورزی شهرستان طارم
چکیده
مگس میوهی زیتون، Bactrocera oleae، از آفات اصلی زیتون در سراسر جهان است. تاکنون روشهای مختلفی برای کنترل این آفت به کار گرفته شده است. امروزه استفاده از پروتئینهای هیدرولیزات به عنوان طعمهی جذبکننده حشرات در تلهها مورد توجه باغداران قرار گرفته است. در این تحقیق تاثیر سه نوع پروتئین هیدرولیزات از شرکتهای مختلف: سراتراپ (نام تجاری: سراتراپ. شرکت سازنده: زیست بانی پایا)، بایوسبو (نام تجاری: بایوسبو. شرکت سازنده: زیست بانی پایا) و سراتل (نام تجاری: سراتل. شرکت سازنده: ابزار دقیق کوهرنگ) در سه غلظت مختلف ( 2%، 3% و 4% ) و هر کدام در 4 تکرار به همراه سم دلتامترین با غلظت 1 در هزار در تله مکفیل به منظور جذب مگس میوهی زیتون در باغهای زیتون شهرستان طارم مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی نشان داد که میزان شکار تلهی مکفیل حاوی پروتئین هیدرولیزات در تیر ماه بسیار کمتر است. برخلاف آن در اواخر نمونهبرداری در آبان ماه میزان شکار تلهها به طور معنیدار افزایش داشت. فرآورده سراتراپ در اوایل نسبت به دو پروتئین دیگر عملکرد بهتری در شکار مگسها نشان داد. اما در اواخر، عملکرد پروتئین سراتل با غلظت 3% به طور معنیدار بیشتر بود. افزایش غلظت به بیش از 3% عملکرد بهتری برای دو پروتئین بایوسبو و سراتل در بر نداشت. از این رو غلظت 3% برای آنها در تلهی مکفیل بهینه معرفی میشود اما در مورد تاثیر پروتئین هیدرولیزات بیشترین شکار برای پروتئین سراتراپ در غلظت 4% و در فصل تابستان گزارش شد. استفاده از پروتئینهای هیدرولیزات در کاهش اثرات سوء سموم بر حشرات مفید موثر است.
کلیدواژه ها
Title
Study of three hydrolysate proteins efficiency in MCphail traps for attracing and predating of olive fruit fly (Bactrocera oleae) in Tarom County
Authors
Abstract
Olive fruit fly, Bactrocera oleae, is one of the main pests threatening commercial olive (Olea europaea) worldwide. So far, various strategies have been utilized to control this pest. Nowadays, some hydrolyzate proteins as attractive and deadly prey for insects in traps have considerably attracted the gardener's attention. In this study, the effects of three proteins from different companies, including Ceratrap, Biosber, and Seratel, in three concentrations (2%, 3%, and 4%), with deltamethrin toxin at a concentration of 1:1000 in McPhail traps were evaluated to attract olive flies. The obtained results showed that the rate of protein attracting in early June was highly low. On the other hand, the attracting rate of olive flies was significantly increased in November. The Ceratrap demonstrated better results as compared to other proteins in trapping flies. However, the function of the Seratel at 3% concentration considerably improved at the end of the experiment. In addition, increasing the concentration to more than 3% had no positive effects on the protein's efficiency. Therefore, it seems that a concentration of 3% is optimal for all three studied proteins. Moreover, analyzing the Chrysoperla carnea indicated that the Ceratrap protein at 4% concentration increasingly attracts this beneficial insect in summer. There was no significant difference between treatments in autumn. Altogether, the findings presented here strongly indicate hydrolyzate proteins' positive results as biological controllers over chemical control.
Keywords
olive fly, Olea europaea, hydrolyzate proteins, McPhail, CeraTrap