استفاده از نماتود بیمارگر حشرات Steinernema feltiaeو باکتری Bacillus thuringiensis در کنترل مگس قارچ خوراکی دکمهای Lycoriella auripila
کد مقاله : 1479-24IPPC (R3)
نویسندگان
1دانشگاه تهران
2عضو هیات علمی دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
3موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور
4داشگاه تهران
چکیده
مگس قارچ خوراکی (Lycoriella auripila (Dip.: Sciaridaeاز آفات اصلی و دائمی سالن های پرورش قارچ در سراسر جهان و ایران می باشد. این آفت به صورت مستقیم و غیرمستقیم سبب کاهش کمی و کیفی عملکرد محصول می گردد. در پژوهش حاضر، کارایی نماتود بیمارگر حشرات (Steinernema feltiae (Sf و باکتری (Bacillus thuringiensis subsp. israelensis (Bti و تعیین نوع برهمکنش این دو عامل بیولوژیک در کنترل جمعیت مگس قارچ خوراکی، مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشها در دو سری سنجش آزمایشگاهی با 8 تیمار شامل سه غلظت از نماتود Sf و سه غلظت از باکتری Bti، غلظت یک در هزار آفتکش دیکلرووس و آب به عنوان شاهد و سنجش میدانی با 9 تیمار شامل تیمارهای آزمایشگاهی و برهمکنش غلظت 6^10 × 0.25 لارو بر مترمربع نماتود و 0.5 میلی لیتر در لیتر از باکتری انجام شد. نتایج سنجش آزمایشگاهی نشان دهنده تاثیر همه تیمارها بر کنترل این آفت بود. نماتود با غلظت 6^10 لارو بر مترمربع و باکتری فرآورده با غلظت 2 میلی لیتر در لیتر به ترتیب با 81.6 و 77.4 درصد بیشترین مرگ و میر را در لاروهای آفت ایجاد کردند. در سنجش میدانی، بالاترین تلفات در میزبان با غلظت 6^10 لارو بر مترمربع نماتود Sf و برابر با 69.9 و 72.8 درصد به ترتیب طبق تخمین با استفاده از کارت های زرد چسبدار و برش های سیبزمینی بود. برای تیمار باکتری Bti نیز با کارت های زرد چسب دار و برش های سیب زمینی به ترتیب 65.3 و 55 درصد مرگ و میر در میزبان با غلظت یک میلی لیتر در لیتر ، ثبت شد. برهمکنش همزمان دو بیمارگر در کنترل این آفت با 75 درصد مرگ و میر لاروهای مگس، از نوع سینرژیستی بود. بیشترین عملکرد قارچ خوراکی در دو تیمار نماتود با غلظت 6^10 لارو بر متر مربع و باکتری با غلظت یک میلی لیتر در لیتر به ترتیب برابر با16.9 و 16.1 کیلوگرم در هر دهنه بوده است. با توجه به نتایج بدست آمده، استفاده از این دو عامل کنترل بیولوژیک برای کنترل مگس L. auripila در سالن های پرورش قارچ خوراکی توصیه می شود.
کلیدواژه ها