بررسی مقدماتی اثر باکتریBacillus thuringiensis بر کرم گلوگاه انار Ectomyelois ceratoniae
کد مقاله : 1536-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گیاهپزشکی_پردیس کشاورزی دانشگاه تهران_ کرج
2گروه گیاهپزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران
3گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
چکیده
کرم گلوگاه انارEctomyelois ceratoniae آفت کلیدی باغات انار میباشد و سالانه حدود 30 درصد به محصول خسارت میزند. روشهای مختلفی برای مبارزه با این آفت به کار گرفته شده اما نتایج رضایتبخشی در پی نداشته است. لذا لازم است ترکیبات و روشهای ایمن برای محیط زیست و انسان، برای کاهش خسارت این آفت توسعه یابند. استفاده از فرآوردههای زیستی یکی از این ترکیبات است. در این پژوهش، تاثیر Bt (بایولپ، SC) بر تلفات این آفت در شرایط طبیعی، نیمه طبیعی، و آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. ۱- در شرایط طبیعی، دو قطعه باغ انار با شرایط مشابه (در هر قطعه 8 درخت = ۸ تکرار)، در شهرستان ایوانکی انتخاب شد. در گلوگاه میوههای این درختان، محلول ۷ در هزار Bt به صورت هفتگی تزریق شد. انارهای ریخته شده پای درختان بصورت هفتگی جمعآوری و پس از انتقال به آزمایشگاه از لحاظ وجود آفت مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری بین دو قطعه شاهد و تیمار وجود ندارد (p>0/05).
2. به منظور بررسی اثر Bt در شرایط نیمه طبیعی نیز 4 تیمار (شاهد، و سه تیمار با باکتری: انتقال لاروها به تاج انار در سه زمان متفاوت پس از تزریق باکتری به تاج) در نظر گرفته شد. هر تیمار شامل ده تکرار (ده انار) و در هر انار سه عدد لارو سن دو انتقال داده شد. در هر چهار تیمار، سه روز پس از انتقال لاروها درون گلوگاه، میزان مرگ و میر لاروها مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد که تفاوت معنیداری بین تیمارها و شاهد وجود دارد (p<0/01). به-طوریکه بیشترین میزان تلفات در تیمارها با میانگین 73 درصد و کمترین میزان تلفات در شاهد با میانگین 15 درصد مشاهده گردید. همچنین بین دو تیمار (انتقال لاروها 3 و 7 روز پس از تیمار با Bt) تفاوتی از لحاظ میزان مرگ و میر وجود نداشت که نشاندهنده ماندگاری اثر Bt پس از یک هفته میباشد. ۳- به منظور بررسی آزمایشگاهی اثر باکتری، دو تیمار (غذای مصنوعی همراه با Bt، و غذای مصنوعی بدون Bt) تهیه شد. هر تیمار شامل پنج تکرار و در هر تکرار پنج عدد لارو سن دو انتقال یافت و پس از سه روز تلفات آنها مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز دادهها نشان داد که تفاوت معنیداری بین تیمار و شاهد وجود دارد .(p<0/01) بهطوریکه بیشترین میزان تلفات در تیمار با میانگین 62 درصد و کمترین میزان در شاهد با میانگین 15 درصد مشاهده شد. با توجه به نتایج فوق، Bt کارایی مناسبی را در شرایط نیمه طبیعی، و آزمایشگاهی نشان داد. اما برای اثرگذاری آن در شرایط باغ، لازم است غلظت مناسب آن در باغ تعیین گردد لذا مطالعات تکمیلی مورد نیاز میباشد.
2. به منظور بررسی اثر Bt در شرایط نیمه طبیعی نیز 4 تیمار (شاهد، و سه تیمار با باکتری: انتقال لاروها به تاج انار در سه زمان متفاوت پس از تزریق باکتری به تاج) در نظر گرفته شد. هر تیمار شامل ده تکرار (ده انار) و در هر انار سه عدد لارو سن دو انتقال داده شد. در هر چهار تیمار، سه روز پس از انتقال لاروها درون گلوگاه، میزان مرگ و میر لاروها مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد که تفاوت معنیداری بین تیمارها و شاهد وجود دارد (p<0/01). به-طوریکه بیشترین میزان تلفات در تیمارها با میانگین 73 درصد و کمترین میزان تلفات در شاهد با میانگین 15 درصد مشاهده گردید. همچنین بین دو تیمار (انتقال لاروها 3 و 7 روز پس از تیمار با Bt) تفاوتی از لحاظ میزان مرگ و میر وجود نداشت که نشاندهنده ماندگاری اثر Bt پس از یک هفته میباشد. ۳- به منظور بررسی آزمایشگاهی اثر باکتری، دو تیمار (غذای مصنوعی همراه با Bt، و غذای مصنوعی بدون Bt) تهیه شد. هر تیمار شامل پنج تکرار و در هر تکرار پنج عدد لارو سن دو انتقال یافت و پس از سه روز تلفات آنها مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز دادهها نشان داد که تفاوت معنیداری بین تیمار و شاهد وجود دارد .(p<0/01) بهطوریکه بیشترین میزان تلفات در تیمار با میانگین 62 درصد و کمترین میزان در شاهد با میانگین 15 درصد مشاهده شد. با توجه به نتایج فوق، Bt کارایی مناسبی را در شرایط نیمه طبیعی، و آزمایشگاهی نشان داد. اما برای اثرگذاری آن در شرایط باغ، لازم است غلظت مناسب آن در باغ تعیین گردد لذا مطالعات تکمیلی مورد نیاز میباشد.
کلیدواژه ها