بررسی اثر قارچ های میکوریز آربوسکولار بر پارامترهای رشدی گوجه فرنگی

کد مقاله : 1551-24IPPC (R3)
نویسندگان
1دانشگاه ولیعصر رفسنجان، کرمان
2هیات علمی/دانشگاه ولی عصر رفسنجان، کرمان
3گروه گیاه‌پزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان، ایران
چکیده
قارچ‌های میکوریز آربوسکولار میکروارگانیسم‌های جهانی هستند که با ریشه گیاهان در تعامل بوده و مواد مغذی خاک را تبادل می‌کنند. رابطه همزیستی بین گیاهان و قارچ‌های مذکور از شایع ترین روابط همزیستی گیاهی است که در حال حاضر در 80٪ از گیاهان آوندی یافت می‌شود و به عنوان یک رابطه همزیستی که باعث افزایش رشد گیاهان میزبان می شود، شناخته شده‌اند. در این مطالعه اثرات قارچ‌های میکوریز آربوسکولار بر پارامترهای رشد گیاه شامل طول و حجم ریشه و همچنین وزن خشک ریشه در گیاهان گوجه فرنگی بررسی شد. بذور گوجه فرنگی در خاک استریل شده کشت و دو تیمار برای تعیین پارامترهای رشدی در شرایط گلخانه طراحی شد. (1) گیاهان شاهد: گیاهان بدون مایه زنی با قارچ و (2) AMF: گیاهان مایه زنی شده با مخلوط چهار گونه قارچ میکوریز آربوسکولار (Glomus mosseae ، G. intraradices ، G. iranicus و Rhizophagus irregularis). آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 10 تکرار برای هر تیمار انجام شد. هشت هفته بعد از کاشت گوجه فرنگی ، بوته‌ها برداشت شد و بعد از شستشوی کامل ریشه‌ها، پارامترهای رشدی اندازه گیری شد. نتایج حاصل نشان داد ریشه‌های گوجه فرنگی درحد قابل قبولی (53/78%) توسط مخلوط چهار گونه قارچ میکوریز کلونیزه شده و افزایش معنی‌دار شاخص‌های رشدی اندازه‌گیری شده در گیاهان تیمار شده با قارچ نسبت به گیاهان شاهد مشاهده شد. بطوری‌که میانگین درصد طول ریشه و حجم ریشه در گیاهان تیمار شده با قارچ به ترتیب 24/66 و 36/75 درصد در مقایسه با شاهد افزایش نشان داد. همچنین، میانگین درصد وزن خشک ریشه در گیاه مایه زنی شده با قارچ نسبت به شاهد 76/59 درصد افزایش داشت. این نتایج نشان می‌دهد که ارتباط همزیستی بین قارچ‌های میکوریز آربوسکولار و گیاهان با افزایش عملکرد سیستم ریشه‌ای، باعث بهبود رشد گیاهان می‌شوند.
کلیدواژه ها