بررسی اثر ضد ویروسی عصاره آبی و اتانولی زیره سبز در حذف ویروس لکه حلقوی بافت مرده هسته داران از گل محمدی در محیط کشت

کد مقاله : 1566-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گروه گیاهان دارویی و معطر، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک
2مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران
3عضو هیات علمی
چکیده
زیره سبز یک گیاه گلدار در خانواده چتریان بومی شرق مدیترانه تا آسیای جنوبی است که دارای طعم متمایز و قوی است. به دلیل دارا بودن اسانس دارای رایحه ای مطبوع است. ترکیبات اصلی عطر تشکیل دهنده آن کومینالدهید و الکل زیره سبز است. در این بررسی اثر ضد ویروسی عصاره‌های آبی و اتانولی زیره سبز در مهار ویروس آلوده کننده گل محمدی در محیط کشت مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 180 نمونه گل محمدی دارای علائم ویروسی از شهرستان نراق واقع در استان مرکزی جمع‌آوری شد. نمونه‌ها توسط RT-PCR و آغازگرهایی اختصاصی Ilar1 و Ilar2 برای ویروس لکه حلقوی بافت مرده هسته‌دارن Prunus necrotic ringspot virus (PNRSV)مورد بررسی قرار گرفتند. قطعه‌هایی به طول 8 سانتی متر و قطر یک سانتیمتر از ساقه جوانه دار از 12 قلمه از نمونه‌های گل محمدی آلوده به ویروس به محیط کشت MS انتقال داده شدند. سه غلظت (5/0 ،2 و 5 میلی‌گرم از اسانس در هر میلی‌لیتر از محیط کشت) از عصاره‌های آبی و اتانولی تهیه شده از بذر خشک شده گیاه زیره سبز به محیط‌های کشت حاوی قلمه‌های آلوده اضافه شد. قلمه‌های تیمار شده 30 روز پس از تیمار از لحاظ آلودگی ویروسی توسط RT-PCR مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج میانگین جذب آزمون الیزا با استفاده از آنتی بادی اختصاصی نشان داد که عصاره اتانولی زیره سبز در مقایسه با عصاره آبی از توان بیشتری در مهار ویروس برخوردار است. عصاره‌های آبی زیره سبز با غلظت-های 2 و 5 و اتانولی با غلظت‌های 5/0 و2 میلی‌گرم در میلی‌لیتر موجب حذف 75 %آلودگی PNRSV از قلمه‌های گل محمدی و رشد بهتر نمونه‌های مورد بررسی شدند. نتایج این بررسی نشان می‌دهد عصاره‌های آبی و اتانولی زیره سبز دارای اثر منفی در تکثیر عوامل ویروسی آلوده کننده گل محمدی می‌باشند و این احتمال وجود دارد که بتوان جهت عاری سازی از آلودگی‌های ویروسی در محیط‌های کشت از آن ها استفاده نمود.
کلیدواژه ها
 
Title
Study on the antiviral effect of aquatic and alcoholic extracts of Cuminum cyminum seeds on Prunus necrotic ringspot virus infecting Rosa damascena in vitro culture
Authors
Abstract
Cuminum cyminum is a flowering plant in the family Apiaceae, native from the east Mediterranean to South Asia. Cumin's distinctive flavour is strong. It has a warm aroma due to its essential oil content. Its main constituent aroma compounds are cuminaldehyde and cuminic alcohol. This research focused on the use of C. cyminum aquatic and ethanolic extracts for the production of virus-free damask rose by explant culture from infected parent material. Toward this aim a survey was conducted to detect the viruses infecting Rosa damascena in Markazi province (Naragh). Using RT-PCR and Ilar1 و Ilar2 primers, 180 samples were tested for the presence of Prunus necrotic ringspot virus (PNRSV). Transplant medium culture in MS medium was performed for a 12 infected damask rose transplants, pieces 8 cm long and 1 cm in diameter from the budding stem which were infected with PNRSV viruses. Dried powdered seeds of C. cyminum plants were extracted with water and 95% ethanol. Aquatic and ethanolic C. cyminum extracts inoculated with three different concentrations (5, 2, 0.5 mg/ml) (extract/ml medium) into MS media. Damask rose transplants were tested using RT-PCR for the presence of virus 30 days after treating. Results indicated that the aquatic extract of C. cyminum at the concentration of 5 and 2 mg/ml and ethanolic extract at the concentration of 0.5 and 2 (mg/ml) are effective in eliminating 75% of PNRSV. Also, average results of absorption of DAS-ELISA using specific antibody test were shown alcoholic extracts of C. cyminum is more effective than aquatic extract. According to the results of this study C. cyminum aquatic and alcoholic extracts are able to adversely affect the rose mosaic virus replication. They may be used as an herbal source as viricidal preparations against PNRSV.
Keywords
Aquatic and alcoholic extracts of Cuminum cyminum, Prunus necrotic ringspot virus, tissue culture, RT-PCR