تاثیر توام جدایه‏‌های باکتریایی آنتاگونیست Pseudomonas spp. وBacillus sp. در کنترل بهینه بیماری سوختگی غلاف برنج در شرایط مزرعه

کد مقاله : 1570-24IPPC (R3)
نویسندگان
1موسسه تحقیقات برنج کشور - معاونت مازندران
2موسسه تحقیقات برنج کشور- معاونت مازندران
چکیده
بیماری سوختگی غلاف برنج (شیت بلایت) ناشی از قارچRhizoctonia solani AG1- IA ، مهمترین بیماری برنج در ارقام اصلاح شده در اکثر مناطق کشت برنج دنیا از جمله شمال ایران می‌باشد. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر تنها و توام جدایه‌های باکتریایی آنتاگونیست شناسایی شده از مناطق مختلف استان مازندران، به منظور کنترل بیماری سوختگی غلاف برنج در شرایط مزرعه صورت گرفت. سوسپانسیونی از گونه‌های Pseudomonas mosselii (ساری- 3) ، P. protegens (آمل- 275)،aeruginosa P. (ساری- 287)، Pseudomonas sp. (پل سفید-128) و Bacillus spp. (آمل- 1 و بابل- 61) به‌صورت ترکیبی از چهار جدایه‌ Pseudomonas، دو جدایهBacillus sp. به صورت جداگانه و همچنین ترکیبی از چهار جدایه Pseudomonas و دو جدایهBacillus به میزان cfu/ml 109 تهیه شد و به صورت یک بار پاشش سوسپانسیون قبل از مایه‌زنی و دو بار پاشش سوسپانسیون پس از مایه‌زنی با قارچ عامل بیماری سوختگی غلاف در مرحله شکم (Booting)، روی رقم فجر حساس به بیماری استفاده شد. وقوع و شدت بیماری به صورت شمارش تعداد پنجه آلوده و اندازه‌گیری ارتفاع نسبی لکه (Relative lesion height) ارزیابی شد. داده‌ها با نرم افزارSAS 9.3 تجزیه شدند. نتایج حاصله نشان داد، ترکیب گونه‌های Pseudomonas spp. و Bacillus spp. ، 07/44 درصد شدت بیماری را در شرایط مزرعه کنترل نموده و به عنوان بهترین تیمار در کنترل بهینه بیماری تعیین گردید. گونه‌هایPseudomonas spp. ، 82/21 درصد شدت بیماری را کاهش داد. قارچکش پروپیکونازول (تیلت) 47/49 درصد بیماری را کنترل نمود و با تیمار ترکیبی Pseudomonas spp. و Bacillus spp. در یک گروه مشترک آماری قرار گرفت. نتایج مبین سازگاری و تاثیر سینرژیستی جدایه‌های Pseudomonas spp. وspp. Bacillus بر افزایش کنترل بیماری و کاهش شدت بیماری بود.
کلیدواژه ها