بررسی تاثیر پرتو فرابنفش (UVC) و امواج ماکروویو روی مرگ و میر حشرات کامل شپشه آرد L. Tribolium castaneum

کد مقاله : 1607-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه خلیج فارس
2گروه گیاهپزشکی،دانشکده کشاورزی،دانشگاه خلیج فارس بوشهر،بوشهر،ایران
چکیده
پرتودهی محصولات باغی با استفاده از اشعه فرابنفش و امواج مایکروویو روشی سازگار با محیط زیست برای کنترل آفات انباری است که توانسته در موارد زیادی به افزایش عمر محصول پس از برداشت کمک کند. در این تحقیق، به منظور کاهش میزان آلودگی وکنترل شپشه آردL. Tribolium castaneum در خرمای کبکاب پس از برداشت، از روش‌های پرتودهی با اشعه فرابنفش ((UV-C (شدت 72/0 ژول بر متر مربع به مدت 10، 20، و 30 دقیقه) و گرمادهی با امواج مایکروویو (توان 900 وات به مدت ‌20، 40 و 60 ثانیه) استفاده شد. برای این منظور، نمونه‌های 200 گرمی از خرما به وسیله حشرات کامل شپشه آرد آلوده و سپس تیمار موردنظر اعمال گردید. هر تیمار 4 بار تکرار شد. نمونه‌های تیمار شده همراه با نمونه شاهد در دمای معمولی اتاق برای مدت سه ماه نگهداری شدند. میزان مرگ و میر آفت در زمان 72 ساعت پس از اعمال تیمار و در پایان دوره های 1، 2 و 3 ماهه ارزیابی شد. نتایج نشان داد که اثر ساده روش پرتودهی و زمان انبارداری و نیز اثر متقابل این دو عامل روی درصد مرگ و میر آفت در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار بود. میزان مرگ و میر حشرات در همه تیمارها نسبت به شاهد افزایش معنی‌داری پیدا کرد. همچنین با افزایش مدت زمان انبارداری، نرخ مرگ و میر افزایش یافت. بیشترین مقدار تلفات آفت طی مدت زمان 3 ماه انبارداری به میزان 56/46 درصد مربوط به تیمار با امواج مایکروویو به مدت 60 ثانیه و کمترین آن به میزان 75/28 درصد مربوط به تیمار فرابنفش به مدت 10 دقیقه بود. با توجه به نتایج این تحقیق، مطالعات بیشتری به منظور افزایش کارایی این امواج برای کنترل شپشه‌های آرد در محصول خرما پس از برداشت مورد نیاز است.
کلیدواژه ها