اولین گزارش از وجود باکتری .Pantoea sp به عنوان یکی از بیمارگرهای سرخشکیدگی درختان زردآلو در استان همدان
کد مقاله : 1636-24IPPC (R4)
نویسندگان
1گروه آموزشی گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
2گروه آموزشی گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
3گروه آموزشی گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
چکیده
زردآلو از محصولات مهم باغی در ایران و استان همدان به شمار میرود. از بیماریهای مهم باکتریایی زردآلو که باعث کاهش قابل توجه در کمیت و کیفیت آن میشود، بیماری سرخشکیدگی باکتریایی هستهداران است که از خسارتزاترین بیماریهای درختان میوه هستهدار در سراسر جهان و ایران از جمله استان همدان است. از آنجایی که مدیریت موفق بیماریهای گیاهی در نتیجه شناخت دقیق عوامل مولد آنها حاصل میشود، در اوایل بهار و اواخر پاییز سال 1397 طی بازدید از باغهای زردآلو در استان همدان، نمونههایی از سرشاخههای جوان دارای علایم بیماری جمعآوری و پس از انتقال به آزمایشگاه، روی محیط کشت آگار غذایی (NA)، جداسازی و خالصسازی گردیدند. 65 استرین جدا شده براساس رنگ و تیپ کلنی روی محیط کشت برای پژوهشهای بیشتر از جمله آزمون بیماریزایی و شناسایی عامل بیماری انتخاب شدند. آزمون فوق حساسیت (HR) روی برگهای توتون و شمعدانی و آزمون اثبات بیماریزایی روی نهالهای جوان زردآلو انجام گردید. گروهی از باکتریها که روی شمعدانی HR ایجاد کردند پس از آزمون بیماریزایی علایم سرخشکیدگی و زخمهای فرورفته طولی در نهالهای زردآلو به وجود آوردند. از این علایم باکتریهای مایهزنی شده دوباره جداسازی و خالصسازی شدند. شناسایی استرینهای بیماریزا با استفاده از آزمونهای فنوتیپی بر پایه روشهای استاندارد باکتری شناسی و تعیین توالییابی ژن کد کننده16S rRNA انجام شد. نتایج آزمونهای فنوتیپی نشان داد که باکتریهای مورد آزمایش گرم منفی، دارای کلنیهای زرد مات روی محیط کشت YDCA، بیهوازی اختیاری، اکسیداز و لوان منفی، کاتالاز و آرژنین دی هیدرولاز و واکنش فوق حساسیت مثبت و فاقد توانایی لهانیدن ورقه های سیب زمینی بودند. با توجه به مجموع نتایج آزمون بیماریزایی، ویژگیهای فنوتیپی و بلاست توالی ژن کدکننده 16S rRNA در سایت NCBI استرینهای مورد بررسی بهعنوان باکتری .Pantoea sp شناسایی شدند. نتایج بلاست توالی ژن کد کننده16S rRNA در سایت NCBI میزان 99/33 درصد شباهت به باکتری .Pantoea sp را نشان داد. این نخستین گزارش از وجود باکتری .Pantoea sp بهعنوان یکی از عوامل بیماریزای سرخشکیدگی باکتریایی درختان زردآلو در ایران است.
کلیدواژه ها