تأثیر پودر دارچین و فلفل سیاه بر سوسک چهارنقطه ای حبوبات Callosobruchus maculatus با استفاده از روش جدول زندگی

کد مقاله : 1656-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گروه گیاهپزشکی / دانشکده کشاورزی/ دانشگاه زنجان
2گروه گیاهپزشکی/ دانشکده کشاورزی/ دانشگاه زنجان.
3دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان.
4مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان
5گروه گیاهپژشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
چکیده
آفات انباری یکی از عوامل مهم کاهش محصولات کشاورزی هستند که اغلب خسارت قابل توجهی پس از برداشت محصول ایجاد می کنند. سوسک چهار نقطه ای حبوبات Callosobruchus maculatus Fabricius (Coleoptera: Bruchidae) یکی از آفات مهم حبوبات می باشد که بیشترین خسارت را به لوبیا چشم بلبلی و برخی حبوبات دیگر در ایران و اکثر مناطق جهان وارد می کند. رایج ترین روش کنترل این گونه کاربرد حشره‌کش‌های تدخینی است. استفاده از حشره کش های گیاهی به دلیل سمیت کم برای انسان، دوام کم در محیط و کاهش اثرات سوء زیست محیطی به عنوان ابزار مناسب کنترل آفات در کشاورزی ارگانیک مورد توجه قرار گرفته اند. در این تحقیق اثر تدخینی 1/0 و 2/0 گرم پودر دارچین و فلفل سیاه در هر پتری دیش (به قطر 6 سانتی‌متر) روی ویژگی های زیستی و رشد جمعیت سوسک چهار نقطه ای حبوبات در دمای میانگین 2 ± 28 درجه و رطوبت نسبی 10 ± 50 درصد و تاریکی کامل در قالب آزمایش جدول زندگی مورد بررسی قرار گرفت. پودر دارچین 1/0 گرم باعث کشندگی 100 درصدی مرحله تخم گردید. همچنین طول دوره لاروی در شاهد، دارچین 1/0 گرم و فلفل سیاه 1/0 و 2/0 گرم به ترتیب 35/26، 25/29، 23/30 و 19/29 روز بود که بیانگر افزایش طول دوره لاروی تیمارها نسبت به شاهد بود. از میان فراسنجه های جدول زندگی از نظر نرخ ذاتی (r) و متناهی افزایش جمعیت (λ) و مدت زمان یک نسل (T) بین تیمارها با شاهد اختلاف معنی دار دیده شد . نرخ ذاتی افزایش جمعیت در تیمار شاهد، دارچین 1/0 گرم، فلفل سیاه 1/0 و 2/0 گرم به ترتیب 113/0، 062/0، 050/0 و 056/0 در روز بود. نرخ خالص تولیدمثل(R0) همه تیمارها با شاهد اختلاف معنی دار داشتند. این پارامتر در تیمارهای شاهد، ، دارچین 1/0 گرم، فلفل سیاه 1/0 و 2/0 گرم به ترتیب 84/42، 48/11، 92/5 و 50/7 فرد بود. بیشترین تلفات پیش از بلوغ در تیمار 2/0 گرم دارچین (100 درصد) و کمترین در تیمار شاهد (8 درصد) دیده شد. بر اساس اثرات دیده شده و با در نظر گرفتن ایمن بودن مواد مورد استفاده، می توان از آن ها به عنوان ابزار سالم تکمیلی در برنامه های مدیریت تلفیقی بهره برد.
کلیدواژه ها
 
Title
Efficacy of cinnamon and black pepper powders on the cowpea weevil, Callosobruchus maculatus by using the life table method
Authors
Abstract
Stored product pests are one of important factors of crop loss often causing significant damage after harvest. The Cowpea weevil, Callosobruchus maculatus Fabricius (Coleoptera: Bruchidae) is one of the most important pests of beans causing the most damage to cowpea and some other legumes in Iran and most of the world. The most commonly used method to control this species is application of fumigant insecticides The use of botanical insecticides due to their low toxicity to humans, low environmental durability and reduced environmental impacts have been considered as suitable pest control tool in organic farming. In this study, the effect of 0.1 and 0.2 g cinnamon and black pepper powder in Petri dishes (6 cm diameter) on biological characteristics and population growth of C. maculatus on Cowpea was evaluated at a temperature of 28 ± 2° C and relative humidity of 50 ± 10 and full darkness in the framework of life table study. 0.1 g cinnamon powder resulted in 100% lethality on the egg stage. The larval period in control, 0.1 g cinnamon and 0.1 and 0.2 g black pepper were 26.35, 29.25, 30.23 and 29.19 days, respectively, indicating an increase in larval period of treatments compared to the control. Significant differences were observed among treatments in terms of intrinsic (r) and finite (λ) population growth rates and the mean generation time (T) between treatments compared to the control. The intrinsic rate of population increase in control, 0.1 g cinnamon, 0.1 and 0.2 g black pepper were 0.113, 0.062, 0.050 and 0.056 day-1, respectively. The net reproductive rate (R0) in all treatments showed significant difference with the control. It was 42.84, 11.48, 5.92 and 7.50 individual in control, 0.1 g cinnamon, 0.1 and 0.2 g black pepper, respectively. The highest and lowest pre-adult mortalities occurred in 0.2 g cinnamon (100%) and the control (8%). Based on their effects and safety, it is concluded that they can be used as healthy and complementary tools in IPM programs.
Keywords
Stored product pest &ndash, Herbal pesticide &ndash, demography