بررسی تنوع ریخت شناختی و توان بیماریزایی تعدادی از جدایه های Botrytis sp. از کیوی رقم هایوارد
کد مقاله : 1677-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گروه گیاه پزشکی دانشگاه گیلان رشت
2استادیار گروه گیاهپزشکی دانشگاه گیلان
3گره گیاه پزشکی دانشگاه گ یلان
4عضو هیات علمی گروه باغبانی دانشگاه گیلان
چکیده
سالانه مقدار زیادی از میوه های کیوی بر اثر پوسیدگی های قارچی در انبارها و سردخانه ها از بین می روند. مهم ترین و خطرناک ترین بیماری کیوی در سردخانه ها، کپک خاکستری است که عامل آن گونه های مختلف جنس قارچی Botrytis، خصوصاً Botrytis cinerea می باشد. در تحقیق حاضر، میوه های مشکوک و آلوده به کپک خاکستری از سردخانه ها و باغ های مختلف جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل شدند. پس از بررسی میوه های آلوده با استریومیکروسکوپ و مشاهده ریسه های قارچ، کشت مستقیم میوه روی محیط کشت PDA حاوی آنتی بیوتیک سولفات استرپتومایسین صورت گرفت. کشت ها به مدت 10-7 روز در اینکوباتور با دمای 25 درجه سلسیوس و شرایط تاریکی قرار گرفتند. پس از رشد پرگنه هایی با مشخصات قارچ Botrytis و تشخیص اولیه، خالص سازی به روش تک ریسه انجام شد. شناسایی جدایه ها با مراجعه به منابع موجود و بررسی خصوصیات ریخت شناختی مانند ظاهر و رنگ پرگنه، شکل کنیدی و کنیدیوفور، رنگ و شکل اسکلروت و نحوه پراکنش آن در سطح محیط غذایی و اندازه گیری خصوصیاتی مانند طول و عرض کنیدیوم، ابعاد اسکلروت و طول کنیدیوفور انجام گرفت. بر اساس نتایج حاصل از بررسی خصوصیات ریخت شناختی، مشخص شد که تمامی پنج جدایه مورد بررسی علی رغم وجود تنوع در صفات اندازه گیری شده، متعلق به گونه B. cinerea می باشند. به منظور بررسی توان بیماریزایی 5 جدایه مورد بررسی، میوه های کیوی با محلول 5 درصد هیپوکلریت سدیم تجاری (وایتکس) ضدعفونی سطحی شدند و توسط چوب پنبه سوراخ کن زخم هایی در پوست میوه ها ایجاد شد. سپس دیسک هایی از پرگنه های 7 روزه جدایه ها در محل زخم های ایجاد شده و زخم ناشی از حذف پدیسل قرار گرفتند. میوه ها در دمای 25 درجه سلسیوس و شرایط تاریکی در اینکوباتور قرار داده شدند و طی سه مرحله قطر پرگنه های رشد یافته در محل زخم ها اندازه گیری شدند. بر اساس نتایج حاصل، جدایه ها از لحاظ توان بیماریزایی متفاوت بوده و شدت بیماری حاصل از یکی از جدایه ها بسیار بالا بود.
کلیدواژه ها
Title
Investigation on morphological diversity and pathogenicity of some Botrytis sp. isolates from kiwifruit cultivar Hayward
Authors
Abstract
Annually a large amount of kiwifruit is destroyed due to fungal rots in the storages. The most important and dangerous kiwifruit disease in storages is gray mold that its causal agent is various species of Botrytis, especially Botrytis cinerea. In this study, suspicious and infected fruits by gray mold collected from various storages and orchards and transferred to laboratory. After examining the infected fruits by binocular and seeing the hyphae, the specimens were cultured directly on PDA medium containing sulfate streptomycin. The cultures were incubated for 7-10 days in the dark at 25 ℃. After growing of Botrytis colonies and initial diagnosis, the colonies were purified by hyphal tip method. Isolates identified by available articles and examining morphological characteristics such as color and appearance of colony, shape of conidia and conidiophores, color and shape and distribution of sclerotia over the medium and characteristics such as length and width of conidia, sclerotia dimensions and conidiophore length. Based on morphological characteristics, five isolates identified as Botrytis cinerea, although they were showing morphological diversity. For evaluating the pathogenicity of the five studied isolates, Kiwifruits were surface sterilized with 5% commercial sodium hypochlorite solution and wounds were made in the skin of the fruits with cork borer. Then, disks of 7 days old isolates colonies were located at the site of wounds and wounds caused by the removal of pedicles. The fruits were placed in the dark at 25℃ in incubator and the diameter of the grown colonies at the wound sites was measured in three steps. Based on the results, isolates were variable in pathogenicity and one of the isolates resulted in high disease severity.
Keywords
kiwifruit, Gray mold, Botrytis cinerea, virulence, Disease severity