سنتز و ارزیابی تاثیر نانو ذرات اکسید آلومینیوم سبز و نانو اکسید گرافن بر کنترل بیماری بلایت زود رس ناشی از قارچ Alternaria solani تحت شرایط ازمایشگاهی

کد مقاله : 1692-24IPPC (R3)
نویسندگان
1بیماری شناسی گیاهی دانشگاه ازاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
2گروه گیاهپزشکی دانشگاه ازاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات
3گروه شیمی دانشگاه ازاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات
چکیده
چکیده
بیماری بلایت زود رس گوجه فرنگی(Early Blight) با عاملAlternaria solani یکی از مهم ترین بیماریهای گوجه فرنگی است. در این تحقیق سنتز نانواکسید آلومینیوم به روش سبز با استفاده از گیاه Lemongrass و همچنین سنتز نانواکسید گرافن جهت کنترل این بیماری انجام پذیرفت. نانو ذرات سنتز شده با طیف سنجی مرئی-فرابنفش، پراش اشعه ایکس(XRD) و میکروسکوپ الکترونی عبوری(TEM) تعیین خصوصیت شدند. نتایج نشان داد که نانواکسید آلومینیوم سبز سنتز شده شکل کروی با اندازه حدود 20 نانومتر و نانواکسید گرافن سنتز شده شکل ورقه ای با اندازه 7-4/3 نانومتر داشتند. در آزمون‌های آزمایشگاهی اثرات بازدارندگی نانو ذرات با غلظت‌های 100، 200، 400، 600، 800، 900، 1000 پی پی ام و مقادیر حداقل غلظت بازدارندگی (MIC)، حداقل غلظت قارچ کش (MFC)، تاثیر نانوذرات بر جوانه زنی اسپور ها و اسپورزایی پرگنه های قارچی مورد بررسی قرار گرفتند. آزمایشات به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 21 تیمار و در هر تیمار سه تکرار مورد انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که غلظت‌های 800 و 900 پی پی ام هنگامیکه بصورت مجزا بکار برده شدند به ترتیب بعنوان حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت قارچ‌کشی و غلظت‌های 400 و600 پی پی ام زمانی که از مخلوط نانوذرات اکسید آلومینیوم و گرافن استفاده شدند، به ترتیب به عنوان حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت قارچ کشی شناخته شدند. تیمار با نانوذرات اکسید آلومینیوم و اکسید گرافن و مخلوط دو نانوذره در مقایسه با شاهد در بازدارندگی از اسپورزایی، جوانه زنی اسپور و رشد پرگنه قارچی تفاوت معنی‌داری در سطح احتمال 5 درصد (P≤5%) نشان دادند. در تمامی آزمون‌ها افزایش غلظت نانوذرات با افزایش توان کنترل کنندگی همراه بود و ترکیب دو نانوذره با یکدیگر اثر هم افزایی بر مهار قارچ A. solani تحت شرایط درون شیشه نشان دادند. لذا به نظر میرسد کاربرد نانوذرات اکسید گرافن و اکسید آلومینیوم نقش مطلوب و موثری بر ممانعت از تولید زادمایه قارچی و ممانعت از گسترش بیماری داشته باشد.
کلیدواژه ها