قارچهای مرتبط با بد شکلی قارچ دکمهای Agaricus bisporus در استانهای اصفهان، البرز و خوزستان
کد مقاله : 1731-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گیاه پزشکی- کشاورزی- دانشگاه صنعتی اصفهان-اصفهان-اصفهان-
22استاد گروه گیاهپزشکی، دانشگاه صنعتی اصفهان
3مرکز تحقیقات کشاورزی دزفول
چکیده
در سالهای اخیر به دلیل نیاز آبی پایین، استفاده از پسماندهای کشاورزی، امکان تولید در فضای کم، مزایای تغذیهای و بودن تقاضا، تولید قارچ خوراکی دکمها ی Agaricus bisporus افزایش بسیاری یافته است. بیماری حباب خشک (Lecanicillium fungicola) و جباب تر(Mycogone perniciosa) از بیماریهای مهم قارچ دکمهای در ایران با علائم تقریبا مشابه هستنند. علائم بیماری شامل عدم تمایز اندامهای اولیه قارچ، هیپرپلازی اندام باردهی و ایجاد حالت اسکلروئیدی، عدم تمایز و تکامل در بخش تیغه می باشد. هر دو عامل بیماری علائم یکسانی دارند، به همین دلیل شناسایی عامل غالب بیماری به منظور کنترل بیماری، اهمیت دارد . بیماری حباب خشک در کشور شایع تر بوده و ایجاد بدشکلی و شکاف خوردگی و لکههای قهوهای روی کلاهک میکند، در حالی که در بیماری حباب تر ترشحات قهوهای رنگی روی بافتهای تمایز نیافته کلاهک دیده میشود. در ایران تلاشهایی برای شناسائی عوامل بیماریزای قارچ دکمهای صورت گرفته است. در این پژوهش نمونه برداری از کارخانههای تولید قارچ دکمهای در استانهای اصفهان، البرز و خوزستان انجام گرفت. به منظور کشت عوامل بیماریزا، 200 گرم کلاهک قارچ دکمهای و 500 میلی لیتر آب مقطر سترون با هم مخلوط و از کاغذ صافی عبور داده شد. به ازای هر یک لیتر محیط کشت PDA ، 20 میلی لیتر از مایع فوق به محیط اضافه گردید. نمونههای آلوده بمدت یک دقیقه در محلول 10% هیپوکلراید سدیم قرار داده شد و سپس سه مرتبه با آب مقطر سترون آب شویی شده و 10 روز روی محیط کشت فوق نگهداری شدند و شناسایی مورفولوژیکی انجام گرفت. برای علاوه بر این استخراج DNA به روش CTAB انجام شد و نواحی ITS با استفاده از آغازگرهای اختصاصی آن تکثیر و توالی یابی انجام گرفت . پس از شناسایی مورفولوژیکی و مولکولی، مشخص گردید که از مجموع حدود 100 نمونه جمع آوری شده 80 نمونه متعلق به Lecanicillium fungicola بوده و فقط یک نمونه Mycogone perniciosa میباشد. به نظر میرسد با توجه به نمونه برداریهای انجام شده عامل بیماری حباب خشک در هر سه استان غالبیت داشته باشد.
کلیدواژه ها