اثر دورکنندگی امولسیون اسانس گیاهان سرو نقرهایCupressus arizonica و مریمگلی Salvia officinalis بر چند حشره
کد مقاله : 1775-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گروه گیاهپزشکی،دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز،ایران
2گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز-ایران
3گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه، مراغه ایران
4گروه کشاورزی زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
چکیده
میوههای سبز سرو نقرهای و اندامهای هوایی گیاه مریمگلی پس از جمعآوری با آب مقطر شستشو داده شد. پس از خشک شدن در شرایط سایه و دمای آزمایشگاه، با استفاده از روش تقطیر با آب و دستگاه کلونجر اسانسگیری شدند. سپس با استفاده از توئین 20 بهعنوان امولوسیونکننده بهصورت امولوسیون فرموله شدند. حشرات مورد بررسی برای مطالعه دورکنندگی شامل؛ حشرات کامل بید سیبزمینی، شپشه گندم، شپشه آرد، بید آرد، لمبه گندم، شپشه دندانهدار، سوسک کشیش و لاروهای سرخرطومی یونجه از انسکتاریوم گروه گیاهپزشکی تهیه شدند. برای بررسی اثرات دورکنندگی از روش تست انتخاب با استفاده از یک ظرف مستطیلی پلاستیکی شفاف به ابعاد 2×11×27سانتیمتر که در طرفین درب آن سوراخی به قطر 5 سانتیمتر ایجاد و با توری مناسب پوشانده شده بود استفاده شد. در یک طرف ظرف روی کاغذ صافی مقدار 100 میکرولیتر از امولسیونها با غلظت 10 درصد آغشته شد و در سمت مخالف آن نیز به همین مقدار از آب مقطر و توئین بهعنوان شاهد استفاده شد. تعداد 10 حشره از هر گونه در مرکز ظرف رهاسازی شد و مدت زمان حضور آنها در هر نیمه ظرف در زمانهای 3، 6، 12، 24 ساعت ثبت و درصد دورکنندگی محاسبه گردید. نتایج نشان داد که امولسیون اسانس گیاه مریم گلی با 33/73 درصد بیشترین دورکنندگی را بر لاروهای سرخرطومی برگ یونجه داشت و پس از آن سوسک کشیش و لمبه گندم با 27 درصد دورشوندگی در مرتبه بعدی قرار گرفت. بید سیبزمینی، شپشه دندانهدار و شپشه آرد رفتار دورشوندگی با این اسانس نشان ندادند. در مورد اسانس سرو نقرهای بید سیبزمینی با 25 درصد دورشوندگی بیشترین و سوسک کشیش با 4 درصد دورشوندگی کمترین اثر را نشان دادند. سایر آفات بررسی شده هیچگونه اثرات دورکنندگی از امولسیون اسانس سرو نقرهای نشان ندادند.
کلیدواژه ها