تاثیر عصاره الکلی پنج گیاه دارویی بر مهار قارچ Alternaria alternata، عامل بلایت زودرس گوجه‎فرنگی در شرایط درون‎شیشه‎ای

کد مقاله : 1780-24IPPC (R2)
نویسندگان
1گروه گیاهپزشکی-دانشکده کشاورزی-دانشگاه کردستان
2دانشگاه ایلام-گروه گیاه پزشکی
چکیده
قارچAlternaria alternata (Fr.) Keissl. 1912 ، از مهم‎ترین عوامل بیماری‎زای قارچی است که کیفیت پس از برداشت و بازارپسندی گوجه‎فرنگی (Solanum lycopersicum L.) را در طول انبارداری تحت تأثیر قرار می‎دهد. به منظور بررسی اثر بازدارندگی عصاره اتانولی پنج گیاه دارویی بن‌سرخ (Allium haemanthoides Boiss. & Reut. ex Regel)، کندل کوهی (Dorema aucheri Boiss.)، آنغوزه (Ferula assa-foetida L.)، چویر (Ferulago angulata Boiss.) و ریواس (Rheum ribes L.) بر رشد پرگنه قارچ A. alternata، در شرایط درون شیشه‌ای، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام شد. در این آزمایش عصاره اتانولی گیاهان مذکور، در غلظت‎های 200، 400، 600 و 800 پی‎پی‎ام (ppm) به روش انتشار در آگار در پنج تکرار روی قارچ A. alternata، در شرایط درون‎شیشه‎ای مورد بررسی قرار گرفت. یافته‎های این آزمایش نشان داد، کلیه عصاره‎های اتانولی دارای اثر بازدارندگی از رشد قارچ A. alternata، بودند. بهترین عصاره‎ها جهت توقف رشد پرگنه قارچ (100 درصد بازدارندگی از رشد پرگنه قارچ) به ترتیب عصاره‏های بن‎سرخ (در غلظت 400، 600 و 800 پی‎پی‎ام) ، کندل کوهی و آنغوزه (غلظت‏های 600 و 800 پی‎پی‏ام) بودند. بهترین غلظت از نظر بازدارندگی در دو عصاره دیگر (چویر و ریواس) نیز، غلظت 800 پی‎پی‎ام (به ترتیب با 55/94 و 52/98 درصد بازدارندگی) بود. کمترین درصد بازدارندگی از رشد پرگنه قارچ به تیمارهای عصاره ریواس و چویر در غلظت 200 پی‎پی‎ام (به ترتیب با 59/53 و 74/60 درصد بازدارندگی) اختصاص یافت. به طور کلی برخی از گیاهان دارویی غرب کشور مانند گیاهان مورد استفاده در این بررسی، حاوی منیع غنی از ترکیبات با فعالیت‎های ضد قارچی می‎باشند. با استناد به نتایج حاضر می‎توان گفت عصاره اتانولی این گیاهان توانایی مهار قارچ در شرایط درون شیشه‎ای را دارند. اما اینکه عصارههای گیاهی مذکور، بتوانند در عمل هم درحفاظت از محصول در برابر قارچ موفق باشند نیاز به آزمایش‎های تکمیلی دارد.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of alcoholic extracts of five medicinal plants to inhibit the growth of Alternaria alternata, the causative agent of tomato early blight in vitro
Authors
Abstract
The fungus Alternaria alternata (Fr.) Keissl. 1912 is one of the most important fungal pathogens that affects the post-harvest quality and marketing of tomatoes (Solanum lycopersicum L.) during storage. In order to investigate the inhibitory effect of ethanolic extract of five medicinal plants, Allium haemanthoides Boiss. & Reut. ex Regel, Dorema aucheri Boiss., Ferula assa-foetida L., Ferulago angulata Boiss. and Rheum ribes L. on the growth of A. alternata colony, in vitro, an experiment was conducted as a completely randomized design based on factorial pattern. The results of this experiment showed that all ethanolic extracts had an inhibitory effect on the growth of A. alternata. The best extracts to stop the growth of fungal colonies (100% inhibition of fungal colony growth) are A. haemanthoides extracts (concentrations of 400, 600 and 800 ppm,), D. aucheri and F. assa-foetida (at concentrations of 600 and 800 ppm). The best concentration in terms of inhibition in the other two extracts (R. ribes and F. angulata) was 800 ppm (with 94.55 and 98.52% inhibition, respectively). The lowest percentage of inhibition of fungal colony growth was allocated to R. ribes and F. angulata. extract treatments at 200 ppm (with 53.59 and 60.74% inhibition, respectively). In general, based on these findings, it can be said that some medicinal plants in western Iran, such as the plants used in this study, contain a rich source of compounds with antifungal activity. Based on the present results, it can be said that the ethanolic extract of these plants has the ability to inhibit the fungus in vitro. However, additional tests are needed for these plant extracts to be able to successfully protect the product against fungi in practice.
Keywords
: Inhibitory effect, Ethanolic Extract, Dorema aucheri, Ferula assa-foetida. Allium haemanthoides, post-harvest diseases