کارایی فرمولاسیون پایه آب چند سویه باسیلوس در کنترل بیماری کپک خاکستری میوه توت فرنگی پس از برداشت

کد مقاله : 1856-24IPPC (R3)
نویسندگان
1دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ‌ایران
2موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده
یکی از بیماری های مهم توت فرنگی، بیماری کپک خاکستری است که توسط قارچ Botrytis cinerea Pres: Fr.ایجاد می‌شود. پیشرفت بیماری روی میوه در مزرعه و در حین حمل و نقل ادامه می‌یابد و منجر به پوسیدگی و کاهش ماندگاری آن‌ها در انبار می‌شود. به منظور بررسی توانایی آنتاگونیستی پانزده سویه‌ کمپلکس باسیلوس سابتیلیس موجود در کلکسیون موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور برای کنترل عامل بیماری، ابتدا آزمایشات درون شیشه انجام شد. برای غربال کردن سویه‌های مؤثر باکتری از روش متابولیت غیرفرار استفاده گردید. بدین منظور یک قطعه ۵/0 سانتیمتری از کشت پنج روزه قارچ بیمارگر در وسط تشتک پتری و پنج میکرولیتر از هر سویه باکتری آنتاگونیست در چهار نقطه تشتک کشت داده شد. ظروف پتری به مدت هفت روز در دمای ۲۸ درجه سلسیوس نگهداری شدند. سه سویه‌ که بازدارندگی بیشتری داشتند برای آزمایش های بعدی برگزیده شدند. باکتری‌های منتخب جهت تهیه فرمولاسیون در محیط کشت LB کشت داده شدند. به منظور ایجاد محیط مناسب برای حفظ و نگهداری سلولهای باکتری، 20 گرم پلی وینیل پیرولیدون و 400 میلی لیتر گلیسرول و برخی مواد همراه از جمله دو گرم توئین 20 به سوسپانسیون اضافه شد. از 3/0 گرم صمغ زانتان و 5/0 گرم کربوکسی متیل سلولز به عنوان چسباننده در این فرمولاسیون استفاده شد.
برای ارزیابی کارایی فرمولاسیون ها بر کنترل پوسیدگی میوه، آزمایشات در قالب طرح کاملاً تصادفی و با سه تکرار و هر تکرار شامل سه میوه انجام گردید. میوه‌های رسیده آغشته شده با سوسپانسیون اسپور با غلظت 105 × 1 از قارچ عامل بیماری، دو روز پس از مایه زنی با محلول باسیلوس فرموله شده اسپری شدند. برای مقایسه کارایی، از قارچ‌کش های سیگنوم و سرناد به ترتیب با غلظت های 1 در هزار و 5 در هزار و شاهده آلوده و سالم استفاده گردید. هر یک از میوه های تیمار شده به لیوان‌های یکبار مصرف منتقل و به مدت 24 ساعت در دمای 20 درجه سلسیوس، سپس 72 ساعت در دمای 10 درجه سلسیوس، و پس از آن 24 ساعت در دمای 25 درجه سلسیوس به منظور طی کردن روند استاندارد پس از برداشت نگهداری شدند. سپس شدت بیماری کپک خاکستری بر اساس مقیاس کمی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که فرمولاسیون حاوی کمپلکس باسیلوس سابتیلیس 522f1با 4/93 درصد و فرمولاسیون 526f1 با 6/8 درصد بازدارندگی بیشترین و کمترین اثر را در رابطه با کنترل عامل بیمارگر داشتند. همچنین تأثیر سموم سیگنوم و سرناد به ترتیب 4/68 درصد و 55 درصد بازدارندگی در جهت کنترل عامل بیماری بود.
کلیدواژه ها
 
Title
Efficacy of water-based formulation of several Bacillus strains in controlling gray mold post-harvest disease of strawberry fruit
Authors
Mohammad Reza Daneshtalab Lahijani, Kasra Sharifi, Sedigheh Mousanejad, Abolghasem Ghasemi
Abstract
One of the most important strawberry diseases is gray mold caused by Botrytis cinerea Pres: Fr. which is the main cause of fruit rot. The disease develops on the strawberry fruit in the field and during transportation, leading to rot and reduced shelf life during storage. To evaluate the antagonistic ability of 15 Bacillus subtilis complex strains from Plant Protection institue, some tests were done in vitro. To screen the effective bacterial strains based on non-volatile metabolites method, a 0.5 cm2 block of a five-day culture of the pathogenic fungus was cultured in the middle of the Petri dish with 5 μl of each antagonist bacterial strains at four points of Petri dishes. Petri dishes were also placed at 28°C for seven days. Three strains with more inhibitory ability were selected for subsequent experiments. Selected bacteria were cultured in LB medium for formulation. To create a suitable environment for preservation and maintenance of bacterial cells, 20 g of polyvinyl pyrrolidone (PVP) and 400 mL of glycerol, and some accompanying materials such as 2 g of tween 20 were transferred to the suspension. 0.3 g of Xanthan gum and 0.5 g of carboxymethyl cellulose (CMC) were also used as binders. To evaluate the effectiveness of formulations on fruit rot control, experiments were performed in a completely randomized design with three replications and each replication consisted of three fruits. Ripe fruits which inoculated with spore suspension with a concentration of 1×105 of the causative fungus, were sprayed with formulated Bacillus solutions 2 days after inoculation. Signum and Serenade fungicides with concentrations of 1gr/1L and 5mL/1L, respectively, were used for comparison, as well as infected and healthy controls. Each of the treated fruits was transferred to disposable cups and stored for 24 hours at 20 °C, then for 72 hours at 10 °C, and then for 24 hours at 25 ° C to simulate the standard post-harvest conditions. The severity of gray mold was then assessed on a quantitative scale. Although all of the studied treatments had a substantial effect on disease control, the results revealed that the 522f1 formulation with 93.4% reduction in the fruit rot had the best influence on the disease and the lowest performance dedicated to the 526f1 formulation with 8.6% reduction, also, the effect of Signum and Serenade pesticide were 68.4% and 55%, in controlling the disease respectively.
Keywords
Keywords: gray mold, strawberry, Formulation, fungicide, Bacillus