تاثیر ژلاتین وکتیرا در تلفیق با نانوامولسیون اسانس نعناع فلفلی روی انبارمانی پس از برداشت میوه‌ی گوجه‌فرنگی

کد مقاله : 1921-24IPPC (R2)
نویسندگان
1- بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران
2دانشیار بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه شهید بهشتی
3دانشگاه شهید بهشتی
چکیده
میوه گوجه‌فرنگی Lycopersicum esculentum Mill از جمله محصولات کشاورزی تازه‌خوری است که عمر انبارمانی کوتاه داشته و تلفات پس از برداشت آن زیاد می‌باشد. کپک ناشی از پنیسیلیوم از مهمترین عوامل خسارتزای میوه گوجه فرنگی و به ویژه در شرایط سردخانه می باشد. کاربرد قارچکش‌های شیمیایی هرچند ممکن است در کاهش این بیماری موثر باشد اما خطرات بسیار زیادی برای سلامت انسان در پی دارد. استفاده از پوشش‌های خوراکی حاوی‌ترکیبات نانواسانس یکی از روش‌های سالم و ایمن جهت کاهش خسارت پس از برداشت میوه‌ها می‌باشد. در‌ این بررسی کاربرد پوشش‌های پلیمری کتیرا با غلظت‌های یک ‌درصد‌ و 5/0درصد و ژلاتین با غلظت‌های چهار درصد و دو درصد در‌ترکیب با نانوامولسیون اسانس های نعناع ‌فلفلی برای افزایش ماندگاری میوه گوجه در سردخانه 10 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90 درصد به مدت 20 روز بررسی شد. با توجه به نتایج کروماتوگرافی گازی همراه با طیف سنجی جرمی (GC-MS)، منتانول (38%) و منتول (%33) ترکیب غالب اسانس هستند. شاخص‌های کمی و کیفی میوه‌ها نشان داد که تاثیر مثبت هر دو ‌پوشش‌ بکار رفته در حفظ سفتی بافت میوه نسبت به شاهد معنی‌دار بود بطوریکه بیشترین میزان سفتی ( kg/cm215) و کمترین علائم پوسیدگی (%12.5) بعد از 20 روز در تیمار ژلاتین 8 و 4 درصد + نانوامولسیون نعناع‌فلفلی مشاهده گردید و کاهش معنی داری در وزن گوجه در مقایسه با روز صفر مشاهده نشد . علاوه بر این در تیمارهای کتیرا 2 و 1 درصد+ نانو امولسیون نعناع‌فلفلی، کاهش معنی‌داری در وزن گوجه در مقایسه با روز صفر مشاهده نشد. در نهایت، تیمارهای کتیرا یک درصد و ژلاتین چهار درصد در تلفیق با نانوامولسیون نعناع‌فلفلی برای حفظ کیفیت و افزایش عمر انبار‌مانی میوه گوجه‌فرنگی معرفی می‌شوند.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of gelatin and tragacanth in combination with nanoemulsion of peppermint essential oil on post-harvest storage of tomato fruit
Authors
lachin Mokhtarnejad, mohsen Farzaneh, Simin Bahrami
Abstract
Tomato fruit (Lycopersicum esculentum Mill) is one of the fresh agricultural products that has a short shelf life and high post-harvest losses. Penicillium mold is one of the most important harmful factors in tomato fruit, especially in cold storage conditions. The use of fungicides may reduce this disease, but there are many risks to human health. The use of oral coatings containing plant nano-essential compounds is one of the healthiest and safest ways to reduce fruit rots. In this study, application of tragacanth coatings with the concentrations of 2%, 1% and 0.5% and gelatin with the concentrations of 8%, 4% and 2% in combination with nanoemulsion of peppermint (Mentha piperita) essential oil (1000 ppm) were evaluated to increase tomato fruit shelf life in cold storage at 10° C and relative humidity of 90% during 20 days. According to the results of gas chromatography coupled with mass spectrometry (G-MS), methanol (38%) and menthol (33%) are the predominant composition of essential oil. Quantitative and qualitative indices of fruits show that both coatings have a positive effect on maintaining the firmness of fruit texture compared to the control. The highest firmness (15 kg/cm2 ) and the least signs of rot (12.5%) was observed in gelatin 8% and 4%. + Peppermint nanoemulsion after 20 days and no decrease in tomato weight was observed in comparison to day zero. In addition, in the treatments by tragacanth 2% and 1% + peppermint nanoemulsion, no decrease in tomato weight was observed. In conclusion, tragacanth 1% and gelatin 4% treatments in combination with peppermint nanoemulsion are introduced to maintain the quality and increase the shelf life of tomato fruit.
Keywords
Natural polymer coatings, Essential oil nanoemulsion, Peppermint, Mold inhibition, Storage time