بررسی تاثیر غلظت‌های مختلف اسید اگزالیک روی کنترل کنه واروآ (Varroa destractor) در کلنی‌های زنبورعسل (Apis mellifera meda)

کد مقاله : 1936-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان
2گروه گیاه پزشکی، دانشگاه رازی'
3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران
چکیده
کنه واروآ یکی از مهمترین آفات کلنی‌های زنبورعسل اروپایی در سرتاسر جهان می‌باشدکه با تغذیه از اجسام چربی مراحل مختلف رشدی زنبورعسل و همچنین انتقال عوامل بیماری‌زای ویروسی، خسارت اقتصادی بالایی را هر ساله به صنعت زنبورداری دنیا وارد می‌کند. در طی سالهای اخیر استفاده از کنه‌کش‌های شیمیایی جهت کنترل کنه واروآ در کلنی‌های زنبورعسل منجر به ایجاد مقاومت در این آفت و آلودگی فرآورده‌های کلنی‌ها شده است. عوارض و اثرات نامطلوب سموم شیمیایی در کنترل این آفت، محققین مختلف در سرتاسر جهان را به سمت یافتن روش‌های کنترل طبیعی جایگزین که هم کم هزینه باشد و هم اثر مخربی بر سلامت انسان، زنبورعسل و محیط زیست نداشته باشد، ترغیب کرده است که در این میان می‌توان به کاربرد اسیدهای آلی در کنترل این آفت اشاره کرد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر غلظت‌های 5/2، 5/3 و 5/4 درصد اسید اگزالیک منظور کنترل کنه‌واروآ در کلنی های زنبورعسل در شرایط اقلیمی منطقه قشلاق از توابع شهرستان نوبران استان مرکزی انجام شد. پژوهش حاضر، در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار روی کلنی‌های آلوده به کنه واروآ به مرحله اجرا درآمد. تاثیر غلظت‌های مختلف اسید اگزالیک روی تلفات کنه‌ها و زنبورها و همچنین درصد آلودگی باقیمانده در کلنی‌ها بعد از اجرای آزمایش مورد ارزیابی قرارگرفت. تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها به روش تجزیه کوواریانس (با درنظرگرفتن میزان آلودگی اولیه بعنوان متغیر همبسته) با استفاده از نرم افزار SAS انجام شد. نتایج نشان داد که بالاترین و کمترین درصد تلفات روی کنه‌ها به ترتیب مربوط به غلظت‌های 5/4 درصد (91/80 درصد) و 5/2 درصد (32/44 درصد) اسید اگزالیک بود و بین تیمارها از لحاظ این صفت اختلاف معنی داری مشاهده شد. بالاترین درصد تلفات روی زنبورها مربوط به غلظت اسید اگزالیک 5/4 درصد و کمترین آن در غلظت 5/2 درصد مشاهده شد. براساس نتایج بدست آمده کمترین درصد آلودگی باقیمانده در کلنی‌ها بعد از اجرای آزمایش در تیمار اسید اگزالیک 5/4 درصد و بیشترین آن مربوط به تیمار 5/2 درصد بود. با توجه به اینکه بالاترین درصد تلفات روی کنه‌ها و کمترین درصد آلودگی باقیمانده در کلنی‌ها بعد از اجرای آزمایش مربوط به تیمار اسید اگزالیک 5/4 درصد بود و همچنین، میزان تلفات زنبوران بالغ در هیچ یک از تیمارها از 5/2 درصد کل جمعیت کلنی‌ها فراتر نرفت؛ بنابراین، اسید اگزالیک 5/4 درصد برای کنترل کنه واروآ در کلنی‌های زنبورعسل در مناطقی با شرایط اقلیمی مشابه مطالعه حاضر پیشنهاد می گردد.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of different concentrations of oxalic acid on the control of Varroa mite (Varroa destructor) in honey bee (Apis mellifera) colonies
Authors
Rahimeh Sepehri, Ataollah Rahimi, Majid Maleki
Abstract
Varroa mite is one of the most important pests of Apis mellifera L. all over the world. It causes great economic loss to the beekeeping industry by feeding on fat body of different developmental stages of honey bees and also by transmission of pathogenic viral agents. During the recent years, application of chemical acaricide has led to the occurrence of mite resistance and contamination of hive products. Due to adverse effects of chemical acaricide in controlling Varroa mite, researchers have been encouraged around the world to find alternative natural control methods that are both cheap and safe for human health, honey bees and the environment. Therefore, organic acids are considered as a suitable alternative to chemical acaricides for Varroa mite control. The aim of this study was to investigate effect of concentrations of 2.5, 3.5 and 4.5% oxalic acid to control Varroa mite in honey bee colonies in the climatic conditions of Gheshlagh region of Nobaran city of Markazi province in 2020 -2021. This study was carried out in a completely randomized design with 4 treatments and 5 replications on infested colonies with Varroa mite. The effect of different concentrations of oxalic acid was evaluated on Varroa mite and honey bee mortality as well as the percentage of residual contamination in the colonies after the experiment. Statistical analysis was performed via analysis of covariance (ANCOVA) method by SAS software. The results showed that the highest and lowest percentage of mortality on mites were observed to concentrations of 4.5% (80.91%) and 2.5% (44.32%) of oxalic acid, respectively. Also, there was a significant difference between the treatments in terms of mortality on mites. The highest percentage of losses on bees was related to the concentration of oxalic acid 4.5%, and the lowest was observed at the concentration of 2.5%. According to the results, the lowest and highest percentage of residual contamination in the colonies after the experiment were observed in concentrations 4.5% and 2.5%, respectively. Considering the highest percentage of mortality on mites and the lowest percentage of residual contamination in the colonies after the experiment observed in the oxalic acid treatment of 4.5% and also low mortality rate of bees in all treatments, oxalic acid 4.5% is recommended for controlling Varroa mites in honey bee colonies in areas with similar climatic conditions to the present study.
Keywords
Honey bee, Varroa mite, Organic acids, Mortality