بررسی اثرکشندگی اسانس پونه، زیره و کاکوتی روی سوسک چهار نقطه‌ای حبوبات (Callosobruchus maculatus) در شرایط آزمایشگاهی

کد مقاله : 1944-24IPPC (R2)
نویسندگان
1دانشجو
2گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
3. گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
4دانشگاه آزاد اسلامی- واحد مهاباد
چکیده
حبوبات یکی از منابع مهم تامین پروتئین محسوب می‌شود و سالانه بیش از صدها میلیون تن از این محصولات در اثر حمله آفات انباری من جمله سوسک چهار نقطه‌ای حبوبات Callosobruchus maculatus F.(Col.: Bruchidae) از بین می‌روند. این حشره یکی از مهمترین آفات حبوبات می‌باشد و به خاطر حساس بودن این محصول همه ساله خسارت زیادی به آن وارد می شود. در حال حاضر یکی از راه کارهای امید بخش در جایگزینی ترکیبات رایج درکنترل حشرات آفت انباری با ترکیبات شیمیایی استفاده از اسانس‌های گیاهی می-باشد. لذا در این بررسی تاثیر اسانس‌های پونه، زیره و کاکوتی و اثر ترکیبی آنها بعنوان حشره کش روی سوسک چهار نقطه‌ای حبوبات (C. maculatus) در شرایط آزمایشگاهی بررسی و شاخص LC50 بوسیله تجزیه پروبیت حاصل از تاثیر غلظت‌های مختلف بعد از 24 ساعت بدست آمد. و همچنین برای ارزیابی اثر تیمارهای ترکیبی از تجزیه واریانس یکطرفه‌ANOVA و مقایسه میانگین از آزمون توکی در سطح معنی‌داری ‌(P≤0) بهره گرفته شد. این آزمایش در شرایط دمایی 1±27 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±60 درصد و در 8 ساعت تاریکی و 16 ساعت روشنایی انجام شد. شاخص LC50 محاسبه شده بعد از 24 ساعت برای پونه، زیره و کاکوتی به ترتیب 181/1، 271/3 و 089/1 میکرولیتر بر لیتر هوا بود و نشان دهنده موثر‌تر بودن کاکوتی روی سوسک چهار نقطه ‌ای حبوبات است. در آزمایش بررسی اختلاط ترکیبات گیاهی پونه بعلاوه زیره، پونه بعلاوه کاکوتی و کاکوتی بعلاوه زیره و تیمار شاهد بترتیب 26، 30، 43/17 و 2/2 درصد روی حشرات کامل سوسک چهار نقطه‌ای حبوبات تلفات ثبت شد. لذا با توجه به نتایج این تحقیق ترکیب پونه بعلاوه زیره و پونه بعلاوه کاکوتی بعنوان موثرترین ترکیب در کنترل این آفت در مقایسه با سایر ترکیبات شناخته شد. این مطالعه نشان داد که از اسانس‌های گیاهی بعنوان آفت کش در مدیریت تلفیقی این آفت می‌توان استفاده کرد.
کلیدواژه ها
 
Title
Investigation of lethal effect of Thymus vulgaris , Mentha pulegium and Carum carvi essential oil on Bean beetle (Callosobruchus maculatus) in laboratory condition
Authors
Mahsa Abdllahzadeh bavani, shahram aramideh, Mohammad Reza Saeidi1, Abass Hosseinzadeh
Abstract
Legumes are an important source of protein, and hundreds of millions of these crops are destroyed each year by storage pests such as Bean beetles, Callosobruchus maculatus F. (Col.: Bruchidae). This insect is one of the most important pests of legumes, especially cowpea and due to the sensitivity of this product, it is damaged every year. It is common in the control of storage pests with chemical compounds and the use of plant essential oils. Therefore, in this study, the effect of peppermint, cumin and cactus essential oils and their combined effect as insecticides on Bean beetle, (C. maculatus) in laboratory condition and LC50 value by probiotic analysis of the effect of different concentrations after 24 hours was obtained. Also, one-way ANOVA analysis was used to evaluate the effect of combination treatments and Tukey test was used to compare the mean at the level of significance (P≤0). This experiment was performed at a temperature of 27 ± 1 °‌C and a relative humidity of 60 ± 5% in 8 hours of darkness and 16 hours of light. The LC50 calculated after 24 hours for Mentha pulegium, Carum carvi and Thymus vulgaris was (1.181, 3.271 and 1.089) microliters per liter of air, respectively, and indicates that the cockatiel was more effective on the Bean beetle. In the experiment of mixing plant compounds of M. pulegium plus Carum carvi, T. vulgaris plus M. pulegium and T. vulgaris plus C. carvi and control treatment 26, 30, 17.43 and 2.2% on mortality were recorded, respectively. Therefore, according to the results of this study, the combination of M. pulegium plus Carum carvi and T. vulgaris plus M. pulegium was recognized as the most effective compound in controlling this pest compared to other compounds. This study showed that plant essential oils can be used as a pesticide in integrated management of this pest.
Keywords
Legumes, Pests, lethal effects, Plant essential oils