فراوانی قارچ Fusarium proliferatum در جیره غذایی مرغ چند استان کشور

کد مقاله : 1964-24IPPC (R3)
نویسندگان
1دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی تهران
2عضو هیت علمی. گروه گیاه‌پزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران.
چکیده
با نظر به این که امروزه بیشتر از % 90 جیره غذایی مرغ از خارج کشور و کشورهای مختلف تهیه می‌گردد، مشخص کردن فلور قارچی همراه آن موضوعی لازم است. ذرت عمده‌ترین جز تشکیل دهنده جیره غذایی مرغ می‌باشد. گونه Fusarium proliferatum یکی از بیمارگرهای اصلی ذرت در مزرعه است. در این مطالعه از پنج منطقه،در هر یک از استان‌های لرستان، اصفهان، زنجان و البرز نمونه برداری انجام شد. سپس با انتقال نمونه‌ها به آزمایشگاه، با دو روش سوسپانسیون و کشت قطعات گیاهی با استفاده از محیط کشت اختصاصی پپتون پنتاکلرونیتروبنزن آگار (PPA) جدایه‌های قارچ F. proliferatum جداسازی شد. شناسایی مورفولوژیکی گونه با استفاده از محیط کشت‌های استاندارد سیب‌زمینی دکستروز آگار و برگ میخک آگار به ترتیب در شرایط تاریکی و تناوب نوری 12-12 ساعت، بر اساس کیلدهای آزمایشگاهی معتبر انجام شد. شناسایی مولکولی با آغازگر اختصاصی Proli1F و TEF1R انجام شد. نتایج گویای این موضوع است که، استان البرز با تعداد 40 جدایه و فراوانی % 50، لرستان با 18 و فراوانی % 23، اصفهان 13 و فراوانی % 16 و زنجان با 9 و فراوانی % 11، به ترتیب به گونه F. proliferatum آلوده می‌باشند. ذرت-های سه استان لرستان، زنجان و اصفهان عموما از کشورهای برزیل و آرژانتین وارد شده بودند در حالی که ذرت‌های استان البرز از کشور لهستان وارد شده بود. این موضوع اهمیت و نقش اکولوژی قارچ F. proliferatum و نیز کیفیت و استفاده از روش‌های رفع آلودگی ذرت وارد شده به کشور را بیان می‌کند. F. proliferatum دارای کلاسترهای ژنی تولید کننده پروفایل آنزیمی لازم برای تولید مایکوتوکسین‌هایی مانند فومونیزین (Fumonisin) و مونیلیفورمین (Moniliformin) می‌باشد که در شرایط مناسب این مایکوتوکسین‌ها را تولید می‌کند. به واسطه استفاده از فراورده‌های آلوده به این مایکوتوکسین، اثرات منفی مختلفی بر روی حیوانات و انسان خواهند داشت.
کلیدواژه ها
 
Title
Frequency of Fusarium proliferatum in the Poultry Food Ratio of Several Iranian Provinces
Authors
Aref Moradpour, Hossin Sarami
Abstract
Given that today over 90% of chicken diets are produced from abroad and in different countries, determining the fungal flora along the diet is a must. Maize is the main component of chicken diet. Fusarium proliferatum is one of the major corn field pathologists. In this study, five regions of Lorestan, Isfahan, Zanjan and Alborz provinces were sampled. After transferring the samples to the laboratory, isolates of F. proliferatum isolates were isolated by means of isolation method using two methods of suspension and plant growth on pepon pentachloronitrobenzene agar (PPA). Morphological identification of the species was carried out using standard culture Potato Dextrose Agar (PDA) and Carnation Leaf Agar (CLA) culture medium in terms of darkness and optoelectronic 12-12 hours, respectively, based on valid chi-square tests. Molecular identification was performed with specific primer Proli1F and TEF1R. The results indicate that Alborz province with 40 isolates and 50% abundance and then Lorestan provinces with 18 and 23% frequency, Isfahan 13 and 16% frequency, and Zanjan with 9and frequency 11%, respectively. The corn of the three provinces of Lorestan, Zanjan and Esfahan was generally imported from Brazil and Argentina, while corn from the province of Alborz was imported from Poland. This issue indicates the importance and role of the fungus F. proliferatum ecology, as well as the quality and use of methods for the elimination of corn contamination imported into the country. F. proliferatum have genetic clusters that produce the enzyme profile necessary for the production of mycotoxins such as fumonisin and moniliformin, which produces these mycotoxins in appropriate conditions. These mycotoxins will have various negative effects on animals and humans through the use of mycotoxin-contaminated products.
Keywords
Mycotoxin, Fumonisin, primer Proli1F and TEF1R