اثر برخی از اسانس‌های گیاهی روی بیان دو ژن شوک حرارتی و فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی در کرم گلوگاه انار Ectomyelois ceratoniae (Lepidoptera: Pyralidae)

XML
کد مقاله : 1822-24IPPC (R2)
نویسندگان
1گروه گیاهپزشکی دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران ایران
2عضو هیات علمی گروه گیاهپزشکی دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، ایران
چکیده
کرم گلوگاه انار E. ceratoniae یکی از آفات مهم محصولات انباری است که در صورت عدم کنترل می تواند خسارت سنگینی در باغات و انبارها وارد کند. به دلیل اثرات مخرب استفاده از حشره کش‌ها، امروزه بسیاری از پژوهشگران به دنبال یافتن سایر روش‌های کنترل علیه این گونه هستند. در پژوهش حاضر، جهت کنترل این گونه از ترکیبات گیاهی به عنوان حشره‌کش‌های طبیعی استفاده شد. بدین منظور اثر سمیت تنفسی دو اسانس گیاهی استخراج شده از دارچین (Cinnamomum zeylanicum) و مرزه بختیاری (Satureja bachtiarica) روی حشرات کامل و اثر زیر کشنده این اسانس‌ها (LC30) روی بیان دو ژن شوک حرارتی شامل HSP70 و HSP90 و همچنین روی فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد میزان LC50 اسانس استخراج شده از دارچین و مرزه بختیاری به ترتیب برابر با 82/23 و 24/122 میکرولیتر بر لیتر هوا است. نتایج بررسی بیان هر دو ژن HSP70 و HSP90 تحت تاثیر غلظت‌های زیرکشنده (LC30) هر دو اسانس افزایش معنی داری در مقایسه با تیمار شاهد نشان داد. بطوریکه فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی شامل سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CA)، پروکسیداز (POX)، گلوتایتون اس ترانسفراز (GST) و نیز غلظت مالون دی آلدهاید (MDA) در حشرات کامل تیمار شده با غلظت زیرکشنده هر یک از اسانس‌های مورد بررسی به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد افزایش یافته است. این در حالی است که میزان فعالیت پلی فنل اکسیداز(PPO) در مقایسه با تیمار شاهد کاهش یافته است. نتایج حاصل به روشنی نشان می‌دهد که اسانس‌های گیاهی از طریق افزایش ترکیبات اکسیژنی فعال (ROS) منجر به القای سیستم آنتی اکسیدانی گردیده است. این نتایج نشان می‌دهد که هر دو اسانس مورد بررسی توانایی بالایی برای کنترل کرم گلوگاه انار داشته و بنابراین می‌توانند در برنامه‌های مدیریت تلفیقی این گونه مورد استفاده قرار گیرند.
کلیدواژه ها