تأثیر انواع مختلف سبزیجات برگی روی شاخص‌های تغذیه‌ای کرم برگ‌خوار پنبه،Spodoptera littoralis (Boisd) (Lepidoptera: Noctuidae)

XML
کد مقاله : 1909-24IPPC (R3)
نویسندگان
1گروه گیاه پزشکی، دانشکده‌ کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
3گروه گیاه ‏پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده
کرم برگ‌خوار مصری پنبه، Spodoptera littoralis (Boisd) (Lepidoptera: Noctuidae)، آفتی مهم و چندین‏خوار است که منجر به خسارت اقتصادی روی محصولات کشاورزی در ایران و بسیاری از مناطق جهان می‌شود. در تحقیق حاضر، تأثیر هفت میزبان مختلف سبزیجات برگی شامل پرپین، تره، جعفری، ریحان، شوید، گشنیز و نعناع بر شاخص‌های تغذیه‌ای سنین مختلف لاروهای S. littoralis در اتاقک رشدی با شرایط دمایی 25±1 درجه‏ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 درصد و دوره‏ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی به صورت انفرادی بررسی شد. نتایج حاصل از این تحقیق به روش تجزیه واریانس یک طرفه و با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS ver. 22 تجزیه شد. اختلاف‏های آماری در بین میانگین‌ها با استفاده از آزمون توکی (HSD) در سطح احتمال یک درصد مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از ویژگی‌های تغذیه‌ای مجموع لاروهای سنین سوم تا ششم S. littoralis روی برگ تازه سبزیجات مختلف اختلاف‌ معنی‌داری نشان دادند. بیشترین مقادیر وزن لاروی، افزایش وزن لارو و فضولات تولیدی مربوط به لاروهای پرورش یافته روی میزبان ریحان (به ترتیب 59/52 ، 01/17 و 56/49 میلی‌گرم) و کمترین آنها روی میزبان تره (به ترتیب 55/37، 98/9 و 18/5 میلی‌گرم) بود. علاوه بر این، بیشترین مقدار وزن غذای خورده شده در لاروهای تغذیه شده با سبزی پرپین (61/89 میلی‌گرم) و کمترین آن در سبزی تره (52/23 میلی‌گرم) نسبت به سایر سبزیجات مشاهده گردید. نتایج حاصل از شاخص‌های تغذیه‌ای نشان داد که کمترین و بیشترین مقدار هضم پذیری نسبی (AD) به‌ترتیب روی میزبان‌های ریحان (30 درصد) و پرپین (91 درصد) به‌دست آمد. بیشترین مقادیر شاخص‌های بازدهی تبدیل غذای بلعیده شده (ECI) و کارایی تبدیل غذای هضم شده (ECD) مربوط به لاروهای تغذیه شده از سبزیجات تره (43 درصد) و گشنیز (88 درصد) بود. هم‌چنین، کمترین مقادیر ECI و ECD روی میزبان پرپین (به ترتیب 2/12 و 5/13 درصد) مشاهده شد. کمترین مقدار شاخص مصرف نسبی (RCR) روی میزبان تره (16/0 میلی‌گرم/میلی‌گرم/روز) و بیشترین آن روی سبزی پرپین (45/0 میلی‌گرم/میلی‌گرم/روز) مشاهده شد. علاوه بر این، بیشترین و کمترین شاخص رشد نسبی (RGR) آفت به ترتیب روی میزبان‌های شوید (09/0 میلی‌گرم/میلی‌گرم/روز) و سبزی پرپین (05/0 میلی‌گرم/میلی‌گرم/روز) به دست آمد. با توجه به برآیند نتایج به‌دست آمده، سبزیجات شوید و گشنیز حساسیت نسبی بالاتری نسبت به S. littoralis نشان داد و به عنوان میزبان‌های مناسب برای رشد و تغذیه این آفت می‌باشد. برعکس، سبزی پرپین مقاومت نسبی بالاتری در مقابل این آفت داشت و به عنوان میزبان نامناسب انتخاب گردید. امید است اطلاعات به‌دست آمده در این پژوهش بتواند در پیشبرد برنامه‌های مدیریت تلفیقی کرم برگ‌خوار مصری پنبه و درک بهتر بر هم کنش‌های بین گیاه با گیاه خوار مفید واقع شود.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of different leafy vegetables on nutritional indices of Spodoptera littoralis (Boisd) (Lepidoptera: Noctuidae)
Authors
Seyedeh Masoumeh Hosseini Mousavi, Seyed Ali Hemmati, Arash Rasekh
Abstract
The Egyptian cotton leafworm, Spodoptera littoralis (Boisd) (Lepidoptera: Noctuidae), is the important pest and polyphagous that causes considerable damage to agricultural products in Iran and many parts of the world. In current research, the effects of seven different leafy vegetables, including Perpin, Chives, Parsley, Basil, Dill, Coriander and Mint hosts assessed on feeding indices of various instar S. littoralis larvae individually in a growth chamber at 25 ± 1°C, 60 ± 5% RH, and a photoperiod of 16:8 (L:D) hours. The data were analyzed via one-way analysis of variance (ANOVA) using the statistical software of SPSS ver. 22. The statistical differences among means of various bean cultivars were compared through Turkey’s post hoc Honestly Significant Difference (HSD) test at α= 0.01. The results showed that significant differences were observed in the nutritional properties of S. littoralis fed on fresh leaves from the different vegetables. The highest whole larval instars weight, larval gain weight and feces produced values were achieved Basil host (52.59, 17.01 and 49.56 mg, respectively), and the lowest were obtained on Chives host (37.55, 9.98 and 5.18 mg, respectively). In addition, the highest values of food consumed was detected on the Perpin vegetable (89.61 mg), and the lowest was observed on the Chives vegetable (23.52 mg). The lowest and highest approximate digestibility (AD) value was on Basil (30%) and Perpin (91%) hosts, respectively. Furthermore, the highest efficiency of conversion of ingested food )ECI) and efficiency of conversion of digested food (ECD) came from larvaes that fed on Chives (43%) and Coriander (88%) vegetables. Also, the lowest values of ECI and ECD were observed on Perpin host (12 and 13.5%, respectively). The lowest value of relative consumption rate (RCR) was observed on Parsley host (0.16 mg/mg/day) and the highest value was on Perpin vegetable (0.45 mg/mg/day). In addition, the highest and lowest values of relative growth rate (RGR) were found on Dill (0.09 mg/mg/day) and Perpin (0.05 mg/mg/day) vegetables. According to the results of this study, Dill and Coriander vegetables were susceptible and the most suitable hosts for S. littoralis. In contrast, the Perpin host were found the relatively resistant, least appropriate, host for this pest which could be useful in development of integrated pest management strategies and plant-herbivore interactions.
Keywords
Egyptian cotton leafworm, leafy vegetables, plant resistance, Feeding properties, Plant-herbivore interaction