اثر دما، pH و منابع غذایی بر فعالیت آنتاگونیستی Acrophialophora jodhpurensis. علیه Alternaria alternata

XML
کد مقاله : 1058-24IPPC (R2)
نویسندگان
1گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاوزری، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
3گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
جنس Chaetomium یک قارچ همه جازی و اندوفیت است که برخی گونه‌های آن دارای فعالیت آنتاگونیستی علیه بیمارگرهای گیاهی هستند. در این پژوهش اثر دما، pH، منابع کربنی، نیتروژنی و آمینواسیدهای مختلف بر فعالیت آنتاگونیستی قارچ Acrophialophora jodhpurensis (Chaetomium jodhpurense Lodha) جدا شده از ریشه گوجه‌فرنگی در کشت دوطرفه علیه بیمارگر Alternaria alternata بررسی شد. اثر دما (15، 17، 20، 24، 28، 30، 35 و 37 درجه سلسیوس) و pH (4، 5، 6، 7، 7.4، 8 و 9) در محیط کشت سیب‌زمینی دکستروز آگار 2% (PDA) بررسی شد. اثر منابع کربنی مختلف از قبیل نشاسته، دکستروز، فروکتوز، سوکروز با غلظت 1% و گلوکز در دو غلظت 1% و 0.5% بررسی شد. منابع کربنی به محیط 2/1 سیب زمینی آگار اضافه شدند. بیشترین فعالیت آنتاگونیستی در حضور گلوکز با غلظت 0.5% مشاهده شد. بنابراین محیط 2/1 سیب زمینی آگار همراه با گلوکز 0.5% به عنوان محیط پایه برای بررسی منابع نیتروژنی و آمینواسیدها استفاده شد. منابع نیتروژنی مختلف از قبیل نیترات سدیم، آمونیوم سولفات، اوریک اسید، کلرید آمونیوم، فسفات آمونیوم با غلظت 0.033% و آمینواسیدهایی چون گلایسین، آرژنین، لیوسین، آسپاراژین، سرین و فنیل آلانین با غلظت 1 گرم در لیتر بررسی شدند. میزان رشد بیمارگر در تیمارها زمانیکه رشد بیمارگر در شاهد کامل شد بررسی گردید. هر آزمایش سه بار تکرار شد و برای هر تیمار در هر بار انجام آزمایش سه تکرار درنظر گرفته شد. نتایج نشان دهنده بیش‌ترین فعالیت آنتاگونیستی A. jodhpurensis علیه A. alternata در دمای 30 ̊C ، pH 7 ، در حضور آمینواسید آسپاراژین و سدیم نیترات به عنوان منبع نیتروژنی بود.
کلیدواژه ها
 
Title
The effect of temperature, pH and food sources on antagonistic activity Acrophialophora jodhpurensis against Alternaria alternata
Authors
Abstract
The genus Chaetomium is a cosmopolitan and endophytic fungus, which some of its species have antagonistic activity against phytopathogens. In this study the effect of temperature, pH, various carbon and nitrogen sources and amino acids on antagonistic activity of Acrophialophora jodhpurensis (Chaetomium jodhpurense Lodha), isolated from tomato root was investigated in dual culture against Alternaria alternata. The effects of temperature (15, 17, 20, 24, 28, 30, 35 and 37◦C) and pH (4, 5, 6, 7, 7.4, 8 and 9) were investigated on 2% potato dextrose agar (PDA) medium. Effect of various carbon sources, such as starch, dextrose, fructose, sucrose with 1% concentration also 1% and 0.5% concentration of glucose was investigated. The carbon sources were added to half-strength potato agar medium. The highest level of antagonistic activity was observed in the presence of glucose at 0.5% concentration. Therefore, the half-strength potato agar medium with 0.5% glucose was selected as the basal medium for investigating the influence of different nitrogen sources and amino acids. Effect of different nitrogen sources, such as sodium nitrate, ammonium sulfate, uric acid, ammonium chloride, ammonium phosphate at 0.033% concentration in each case and amino acids such as glycine, arginine, leucin, asparagine, serine and phenylalanine at 1 gL-1 concentration were investigated. Radial growth of the fungal pathogen was determined when the control petri dishes were covered with the pathogen’s mycelia. Each experiment was repeated three times with three replications for each repetition. Results showed the higher antagonistic activity of A. jodhpurensis against A. alternata at pH 7, temperature of 30 ̊C, in the presence of the amino acid asparagine, and sodium nitrate was found to be the best nitrogen source.
Keywords
antagonistic activity, carbon compound, nitrogen compound, amino acids