اولین گزارش از نژاد 1. Fusarium oxysporum f. sp. melonis در استان یزد

XML
کد مقاله : 1123-24IPPC (R3)
نویسندگان
1دانشگاه شیراز-دانشکده کشاورزی-بخش گیاهپزشکی
2گروه گیاهپزشکی بخش گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز شیراز
چکیده
قارچ Fusarium oxysporum f. sp. melonis عامل بیماری پژمردگی آوندی فوزاریومی خربزه، یکی از مهم‌ترین عوامل بیماری‌زای خاک‌زاد خربزه در جهان به شمار می‌رود. جدایه‌های این بیمارگر بر اساس عکس‌العمل آن‌ها نسبت به دو ژن مقاومت Fom1 و Fom2 شناسایی شده در ژرم‌پلاسم گیاه خربزه، به چهار نژاد فیزیولوژیک (0، 1، 2 و 1.2) تقسیم شده‌اند. در این پژوهش، جدایهF. oxysporum f. sp. melonis (متعلق به VCG0134) جداسازی شده از مزرعه خربزه (رقم محلی) استان یزد که در کلکسیون قارچ‌شناسی بخش گیاه‌پزشکی دانشگاه شیراز موجود بود، به منظور تعیین نژاد مورد بررسی قرار گرفت. آزمون تعیین نژاد با استفاده ازروش فرو بردن ریشه (root dip) 10 روزه گیاهچه خربزه در سوسپانسیون اسپور با غلظت 107 اسپور در میلی‌لیتر انجام شد. ارقام افتراقی Cha-T (فاقد ژن مقاومت)، Cha-Fom1 (دارای ژن مقاومت Fom1)، و Cha-Fom2 (دارای ژن مقاومت Fom2) در این آزمون مورد استفاده قرار گرفت. گیاهان مایه‌زنی شده به مدت دو هفته در شرایط گل‌خانه با دمای 25-30 درجه سانتی‌گراد تا ظهور علائم نگه‌داری شدند. نتایج آزمون تعیین نژاد نشان داد که این جدایه قادر به ایجاد علائم پژمردگی آوندی بر روی ارقام افتراقی Cha-T و Cha-Fom1 می‌باشد. بر این اساس، این جدایه متعلق به نژاد 1 است. آزمون تعیین نژاد حداقل دو مرتبه با مشاهده نتایج یکسان در شرایط گل‌خانه تکرار شد. نژاد 1 تا به حال تنها در استان‌های خراسان و سمنان گزارش شده است. این اولین گزارش از وجود نژاد 1 F. oxysporum f. sp. melonis در استان یزد می‌باشد.
کلیدواژه ها