تاثیر اسانس آویشن باغی و ترکیبات موثره آن بر لارو Glyphodes pyloalis (Lepidoptera: Crambidae)

XML
کد مقاله : 1960-24IPPC (R2)
نویسندگان
1گروه گیاهپزشکی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه گیلان-رشت-ایران
2گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی
3دانشگاه گیلان گروه گیاهپزشکی
4گیاهپزشکی
چکیده
شب‌پره برگ‌خوار توت Glyphodes pyloalis (Walker 1859) (Lepidoptera: Crambidae)، یکی از آفات مهم درختان توت در شمال ایران است که با تغذیه از برگ توت موجب کاهش غذای در دسترس کرم ابریشم می‌شود. همچنین این آفت مشکوک به انتقال بیماری پبرین (Pebrin) به وسیله فضولات می‌باشد. آویشن باغی Thymus vulgaris L. گیاهی خشبی و چند ساله است که خاصیت حشره‌کشی و دورکنندگی این گیاه در برخی از حشرات مورد ارزیابی قرار گرفته است. به منظور بررسی تاثیر اسانس آویشن و ترکیبات موثره آن بر لارو شب‌پره برگ‌خوار توت، لارو‌های این آفت از باغ‌های توت اطراف رشت جمع‌آوری و به آزمایشگاه بخش گیاه‌پزشکی دانشگاه گیلان منتقل شد. کلونی این آفت، تحت شرایط دمایی 2±26 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 درصد، 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی تشکیل شد. ترکیبات اصلی اسانس‌ آویشن باغی توسط دستگاه GC-MS آنالیز شد که اصلی‌ترین ترکیبات آن به ترتیب شامل thymol، P-cymene، linalool و carvacrol به ترتیب 92/26، 54/14، 39/13 و 68/5 درصد بود. مقادیر LD50 محاسبه شده روی لاروهای سن سوم 24 ساعته بعد از 48 ساعت برای اسانس آویشن و ترکیبات تیمول و کارواکرول به ترتیب 82/2، 18/32 و 54/56 میکرولیتر به ازای هر لارو بدست آمد. با توجه به نقش آنزیم‌های سم زدا در کاهش اثر سمی ترکیبات استفاده شده، فعالیت تعدادی از آنها نظیر آلفا و بتا استراز، گلوتاتیون اس-ترانسفراز و سیتوکروم P450 در لاروهای تیمار شده با ترکیبات در مقایسه با گروه شاهد بررسی شد. نتایج نشان داد که لاروهای تیمار شده با این ترکیبات در مقایسه با شاهد، مهار قابل توجهی داشتند. همچنین، فعالیت آنزیم‌های آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، لاکتات دهیدروژناز و آلکالین فسفاتازها در لاروهای تیمار شده با تیمول کاهش یافت در حالی که فعالیت اسید فسفاتازها افزایش پیدا کرد. نتایج حاضر نشان می‌دهد که اسانس آویشن و یا ترکیب‌های موثره آن پتانسیل مهار لارو G. pyloalis را در باغ‌های توت دارا هستند.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of thyme essential oli and major components on the larvae of Glyphodes pyloalis (Lepidoptera: Crambidae)
Authors
Maryam Goharrostami, Jalal Jalali Sendi, Reza Hosseini, Malahat Mojarab-Mahboubkar
Abstract
The lesser mulberry snout moth, Glyphodes pyloalis (Walker 1859) (Lepidoptera: Crambidae), is one of the most important pests of mulberry trees in northern Iran, and its feeding on mulberry leaves can cause economic losses to farmers. The pest is also suspected in transmission of pebrin disease by feces. Thyme, Thymus vulgaris L., is a woody and perennial plant with insecticidal and repellent properties reported from some insects. In order to investigate the effect of thyme essential oil and its major compounds on mulberry snout moth larvae, they were collected and transferred to the laboratory of plant protection department at Guilan university. The colony of this pest was established at 26±2 °C, 60±5% relative humidity, 16 h of light and 8 h of darkness. The main constituents of thyme essential oil were analyzed by GC-MS which were thymol, P-cymene, linalool and carvacrol 26.92, 14.54, 13.39 and 5.68%, respectively. The LD50 values on 24 h 3rd instar larvae were estimated after 48 hours. These values were estimated 2.82, 32.18 and 56.54 μg per larvae for thyme essential oil, thymol and carvacrol respectively. Due to the role of detoxifying enzymes in reducing toxicity of used compounds, the activity of certain detoxifying enzymes such as α- and β-esterase, glutathione S-transferase and cytochrome P450 were studied. The results showed significant inhibition of these enzymes treated larvae compared to the control. Also, the activity of alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, lactate dehydrogenase and alkaline phosphatases enzymes in thymol-treated larvae decreased while the activity of acid phosphatases was increased. Our results suggest that thyme essential oil and its components have the potential in controlling G. pyloalis larvae in mulberry orchards.
Keywords
Carvacrol, Detoxifying enzymes, Intermediary Metabolism, Thymol